In perioada 16-22 aprilie 2007, sub sloganul "sa prevenim, sa protejam, sa ne vaccinam", in Romania se va desfasura campania "Saptamana europeana de vaccinare"
Fiind o initiativa in Regiunea Europeana OMS si coordonata de catre biroul regional al OMS, Romania este pentru prima oara invitata sa participe la aceasta campanie.
Scopul principal al campaniei este acela de a constientiza importanta vaccinarii copiilor si a dreptului fiecarui copil la vaccinare. Campania se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 0-14 ani, in special acelora din grupurile sociale defavorizate.
Bugetul estimativ este de 60.000 RON, bani care provin de la bugetul Ministerului Sanatatii Publice. La aceasta suma se adauga si banii obtinuti din sponsorizari (de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNICEF, producatori si distribuitori de vaccinuri), in valoare de aprox. 20.000 de EURO.
Astfel in fiecare judet se vor organiza mese rotunde, cu participarea mediatorilor sanitari, asistentilor comunitari, reprezentantilor administratiei locale si ai caselor judetene de asigurari de sanatate.
In cadrul acestora, autoritatile de sanatate publica judetene vor prezenta situatia acoperirii vaccinale la nivel judetean, date privind incidenta bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, problemele specifice ale judetului in asigurarea unei acoperiri vaccinale bune.
Autoritatile de Sanatate Publica Judetene vor stabili, pe langa cabinetele medicilor de familie, puncte de vaccinare accesibile populatiei. Aici vor putea fi imunizati copiii, pe durata campaniei, dandu-se prioritate celor care nu au beneficiat inca de toate vaccinarile, conform varstei, precum si asigurarii unei cat mai bune acoperiri vaccinale pentru principalele boli transmisibile (ex.
poliomielita, rujeola, difterie, tetanos etc.).