Sanatate - Vaccinul contra Alzheimer
Vaccinul contra Alzheimer Cercetatorii americani experimenteaza un vaccin contra bolii Alzheimer. Vaccinul este conceput sa actioneze asupra unor depozite de proteine care contribuie la "moartea" neuronilor. Ideea vaccinului nu este noua. La inceputul anilor 2000, cercetatorii au efectuat experimente la om cu un vaccin testat initial pe rozatoare. Dar experimentele au fost rapid suspendate, deoarece vaccinul provoca efecte secundare severe. Totusi, studiile au continuat. Si, iata, o noua incercare a unei echipe de specialisti americani, condusa de doctorul Wiliiam Nikoloc, este de natura sa ofere noi sperante omenirii. Boala Alzheimer se caracterizeaza in special prin tulburari ireversibile ale memoriei si ale altor functii cognitive, care altereaza profund viata pacientului, diminuandu-i in mod vizibil autonomia. Aceasta boala face parte din categoria dementelor sau a bolilor neurodegenerative. Simptomele bolii sunt induse de moartea progresiva a celulelor nervoase. Mecanismul care duce la disparitia neuronilor consta in acumularea unor depozite de proteine pe creier. Depozitele sau placile amiloide, compuse din proteine beta amiloide, iau in stapanire neuronii din anumite zone ale creierului raspunzatoare de functiile cognitive. Treptat, aceste depozite distrug celulele creierului. Astfel, vaccinul conceput de cercetatorii americani este dirijat contra proteinelor beta amiloide caracteristice bolii Alzheimer. Vaccinul este administrat subcutanat si are efect asupra imunitatii.
Boala Alzheimer afecteaza aproximativ 6% dintre persoanele intre 60 si 80 de ani, iar procentul este in continua crestere, pe masura ce speranta de viata se mareste. FUMATORI. Cauzele bolii Alzheimer sunt multiple: diabetul, hipertensiunea, sedentarismul, obezitatea. Mai nou, pe aceasta lista a fost inclus si tabagismul. Este concluzia unui studiu efectuat pe un lot de 2.820 de persoane (femei si barbati peste 60 de ani) care au fost monitorizate doi ani. In aceasta perioada, noi cazuri de Alzheimer si alte forme de dementa au fost depistate, unele dintre ele fiind puse in legatura cu tabagismul. Studiul, condus de un grup de cercetatori chinezi, demonstreaza ca tabagismul creste in medie de aproximativ trei ori riscul unui fumator de a suferi de aceasta boala, comparativ cu o persoana nefumatoare.
Comentarii (1)
Pot sa va spun ca tocmai ingrijesc un batrin bolnav de aceasta boala cumplita, este chiar tatal meu.Ce ma ingrijoreaza cel mai tare este ca din ce in ce imi dau seama ca s-ar putea sa-l mostenesc ca ma simt din ce in ce mai rau din pct asta de vedere,uit si eu nu ma pot concentra, simt capul tulbure, cu o permanenta usoara durere,parca de multe ori imi amorteste.Vreau sa va spun ca pe linga toate astea mai sufar si de spondiloza pe toata coloana.Ce-as putea face?
Posteaza comentariu