Sanatate - Boala Alzheimer se mosteneste
Boala Alzheimer se transmite pe cale genetica in cel putin 80% din cazuri. Pana in prezent, aceasta boala de memorie era pusa in primul rand pe seama stresului, infectiilor sau alimentatiei. Profesorul Margaret Gatz de la Universitatea California de Sud din Los Angeles este coordonatorul celui mai amplu studiu asupra dementei Alzheimer, care a fost publicat in editia din februarie a revistei Societatii Americane de Psihiatrie. Dupa ce au analizat aproape 12.000 de perechi de gemeni cu varste peste 65 de ani, cercetatorii au ajuns la concluzia ca boala Alzheimer este in mare parte de origine genetica si doar in 20% din cazuri este influentata de factori de mediu precum alimentatia, stresul sau infectiile.
STUDIU. "Ceea ce am facut noi a fost sa verificam importanta factorilor genetici in aparitia bolii", a declarat Margaret Gatz. "Am descoperit ca dementa Alzheimer are o cauza genetica in 80% din cazuri, dar asta nu inseamna ca factorii de mediu nu sunt importanti, insa nu atat de importanti pe cat credeam", a declarat Gatz. La studiul inceput in 1998 au participat cercetatori de la mai multe universitati suedeze si americane. Rezultatele studiului confirma estimarile anterioare conform carora rudele de gradul intai ale persoanelor care sufera de o boala de memorie au un risc crescut de a avea aceeasi problema. Insa nu se stia in ce procent este implicata mostenirea genetica. Referitor la factorii de mediu, s-a constatat ca o dieta bogata in lipide creste riscul de imbolnavire, in timp ce acizii grasi omega-3 (care se gasesc de exemplu in peste) au un rol protector in ceea ce priveste boala Alzheimer. De asemenea, activitatea fizica si intelectuala contribuie la prevenirea acestei afectiuni. INCIDENTA. Dementa Alzheimer, cea mai grava boala de memorie, afecteaza 2%-3% dintre persoanele de peste 65 de ani. In Romania, 28% din persoanele cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani sufera de aceasta boala.
Comentarii (3)
mama mea face 79 de ani in septembrie.sufera de dementa. noi am banuit ca boala s-a declansat dupa un accident vascula care s-a manifestat cu pierderea memoriei ptr cateva ore in anul 1989.atunci ar fi trebuit ca medicul neurolog sa ne atentioneze de evolutia starii ei de sanatate, dar probabil ca nici medicii nu stiu sau nu-i intereseaza. Acum ii fac tratament cu aricept ptr dementa si alta medicatie ptr inima. m-ar interesa sa aflu cum a evoluat boala la cei care au ghinionul sa aiba parintii afectati de aceasta boala cumplita,ce tratament au.
Soacra mea sufera de o forma de dementa presupusa a fi alzheimer. Ciudatenii in limbaj si feste ale memoriei au aparut acum 15 ani, iar acum este imobilizata, nu se poate ridica fara ajutor nu mai poate sau nu mai stie sa vorbeasca absolut deloc, nici macar un cuvant, scoate doar niste sunete guturale si gemete. Care este riscul ca sotul sau copiii mei sa mosteneasca aceasta boala? Precizez ca soacra mea a fost diagnosticata cu meningita la varsta de 20 ani, a avut acesst lucru vreo influenta in declansarea bolii de care sufera acum?
tatal meu sufera de multi ani de aceasta boala...daca nu ar fi fost foarte bine ingrijit probabil ca ar fi murit de multa vreme. durerea este ca boala nu este trecuta pe lista bolilor de handicap, desi se ajunge, in cazurile avansate, la o imobilitate totala si dependenta totala fata de ingrijitor. intrebarea este: care om e mai handicapat? cel fara un deget sau cel dependent de altcineva, cel imobilizat la pat? boala in tara noastra nu este recunoscuta in nici un fel pentru persoanele sub 60 de ani!!! ma intreb, totusi, cine face legile in ministerul sanatatii, asta nu de acum, cand ministrul nu e de specialitate, ci incepand cu anii '90? ce masuri de prevenire se iau? cine este indreptatit sa dea sfaturi, tratamente de prevenire?
Posteaza comentariu