"Romanii se lasa de fumat numai cand sunt bolnavi"



Este medicul care a deschis pentru prima data in Romania un cabinet de consiliere antifumat, in 1994, si un altul de somnologie, doi ani mai tarziu. Pneumologul Florin Mihaltan, medic primar la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti, isi doreste sa-i convinga pe romani sa renunte la fumat, sa-si trateze sforaitul si tulburarile somnului, dar si ca Romania sa nu mai fie campioana Europei la tuberculoza. Reclamele la tigari permise imediat dupa 1989 au facut ca numarul fumatorilor din Romania sa creasca alarmant. In acest moment in jur de sase milioane de romani au ajuns dependenti de nicotina.

EVZ: Studii recente au aratat ca 24% dintre romani doresc sa renunte la fumat. Cati actioneaza in acest sens?
Florin Mihaltan: Foarte putini oameni sanatosi vin la cabinet special ca sa se lase de fumat.

85% din consultatiile pe care le dau sunt pentru oameni deja bolnavi. Cei mai multi romani se lasa de fumat numai cand se imbolnavesc. Am incercat un experiment in colaborare cu mai multe cabinete private: am trimis scrisori de incurajare pentru renuntarea la tutun catre 15.000 de fumatori, care au venituri de peste 500 de euro. Doar 35 au venit sa ceara sfaturi antifumat.

Tot statisticile indica faptul ca 30% din populatia Romaniei este fumatoare. Cum va explicati acest lucru?
Dupa 1989 s-a facut foarte multa reclama la tigari. Asa s-a dezvoltat tendinta de a copia stilul american, iar fumatul a fost prezentat ca un obicei fara riscuri. Mult timp nu au existat nici contra-mesaje, nici masuri punitive pentru cei care fumeaza in spatii care nu sunt destinate lor.

In ultimele trei saptamani am asistat la un val de pneumonii si viroze, iar cele mai multe decese au aparut ca urmare a complicatiilor respiratorii.

Ce se intampla?
Si in alti ani au fost probleme, dar niciodata ca acum. Cu siguranta ca si fluctuatiile de temperatura au contribuit la aceasta situatie, fiindca germenii au devenit agresivi, dar si pacientii nostri s-au invatat prost: vin cand febra nu mai cedeaza si iau antibiotice fara reteta. E rau si pentru ei, si pentru spitale deoarece cheltuielile sunt mult mai mari atunci cand se ajunge la complicatii. Tratamentul trebuie facut cu medicamente mult mai scumpe.

Acum cativa ani, Romania se numara printre tarile cu cei mai multi bolnavi de tuberculoza din Europa, o boala a mizeriei si a saraciei. Am mai evoluat?
Sunt in continuare multe cazuri, 100 de bolnavi la 100.000 de locuitori, dar de doi ani aceasta afectiune este in scadere. Nu vom putea sa eradicam boala, dar tratamentele moderne ne vor ajuta sa ne apropiem de tarile din vestul Europei, unde proportia celor afectati de tuberculoza nu depaseste 10%-15%.

Pe langa tratamente, trebuie rezolvata problema oamenilor strazii, o sursa importanta de infectie. Sa nu uitam ca tuberculoza poate fi luata foarte simplu si din autobuz. In plus, nu este doar o boala a mizeriei, ci si una a stresului. Cei anxiosi, cu un organism slabit, contracteaza mai usor aceasta boala.

Pe scurt despre...

Sistemul de sanatate din Romania: are nevoie de o delimitare mai clara intre asigurarile de sanatate de stat si cele private

Pacientul roman: nu intelege ca trebuie sa-si respecte tratamentele

Medicul roman: greseste ca nu le explica pacientilor avantajele unui tratament corect

Taxa pe viciu: macar o parte din bani ar trebui directionati catre dezvoltarea cabinetelor antifumat si catre sprijinirea medicamentelor contra tutunului.

CV

Florin Mihaltan

Data nasterii: 26.10.1954, Sibiu
Stare civila: casatorit
Studii: Facultatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti
Stagii in strainatate: Pitie-Salpetriere Hospital, Boisguillaume Hospital si Croix Rousse Hospital, Franta (specializare in somnologie si crioterapie); Ruhrlandklinik, Germania (specializare in servicii de chirurgie); Innsbruck, Austria (supravegherea pacientilor cu transplant pulmonar);
Activitate stiintifica: autor a peste 500 de lucrari publicate in reviste de specialitate.