Potrivit unui sondaj realizat de Fundatia "Ana Aslan", 50% dintre persoanele cu activitate in sectorul medical ar ramane in tara pentru un salariu curins intre 500 si 1000 lei. De asemenea, 50% dintre respondenti au precizat ca daca ar avea posibilitatea sa plece sa studieze in strainatate ar parasi Romania fara nicio parere de rau.
Dintre persoanele intervievate, 44% au declarat ca ar schimba factorii de decizie daca ar avea posibilitatea sa schimbe ceva in sistemul sanitar romanesc, iar 33% au spus ca ar schimba organizarea sistemului. Destinatiile preferate ale celor care vor sa studieze in afara tarii sunt Anglia, SUA, Australia si Elvetia.
Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie " Carol Davila" din Bucuresti, prof.dr. Florian Popa, a declarat ca in ultimii ani, procentul medicilor valorosi care au parasit Romania a crescut, ceea ce a facut ca multe zone din tara sa ramana fara personal medical.
"Exista doua motivatii ale migratiei in masa a personalului medical. Prima dintre ele se refera la sistemul de salarizare destul de subtire al medicilor. ", a precizat Florian Popa. Al doilea motiv este pur tehnologic. Cei care fac medicina o fac cu pasiune si este greu sa faci scoala timp de 9 pana la 13 ani, perioada in care multi ajung sefi de banci, mari investitori, iar tu ca medic sa te trezesti la o varsta cand ar trebui sa-ti intretii familia si sa vezi ca nu poti
Totodata, profesorul a explicat ca dotarea tehnologica a centrelor medicale nu ofera un suport pentru afirmarea personalitatii unui medic si a atras atentia ca fenomenul migratiei ar trebui stopat prin legislatie, estimand ca prin absorbirea fondurilor europene, medicina romaneasca ar putea sa se integreze in sistemul european in cel putin 10 ani.
Romania risca sa ramana fara cadre medicale
Peste 50% dintre tinerii, sub 30 de ani, absolventi ai unei facultati de medicina, vor sa lucreze in strainatate, deoarece sunt nemultumiti de sistemul de salarizare aplicat cadrelor medicale din Romania, dar si de lipsurile tehnologice din unitatile spitalicesti.
De TopSanatate
Comentarii (1)
la ce se intimpla in medicina romaneasca in ultimii 10 ani, cred ca nimeni nu mai are incredere in opiniile factorilor de decizie; heart health charter e un concept despre care se spune foarte putin , desi suntem membrii ai UE.
Posteaza comentariu