Romania, pe harta sistemului de E-health

Cea de-a 4-a editie a Congresului International E-health 2009 a reunit experti e-health din 10 tari si peste 200 de participanti. Concluziile discutiilor privind modalitatea optima de implementare a celor mai noi tehnologii e-health vorbesc despre necesitatea continuarii implementarii solutiilor de e-health, depasind astfel stadiul de "proiect pilot".
"Cele doua proiecte ale ministerului - fisa electronica a pacientului si prescrierea electronica a medicamentelor - au sarcina de a debirocratiza sistemul.  Fondurile sunt intotdeauna insuficiente. Desi consecintele introducerii e-health in sistemul de sanatate nu sunt foarte clare acum, diferenta se va face pe parcurs. Daca nu tinem pasul cu tehnologia, indiferent de problema bugetelor, vom ramane in urma celorlalte state europene. Iar pacientii din Romania au dreptul la aceleasi standarde ca toti ceilalti europeni", este de parere Irinel Popescu, Presedinte CNAS.

Termeni ca telemedicina, e-pacient, carduri electronice de centralizare a trecutului pacientilor sunt inca noi pentru pacientii, dar si clinicienii din Romania.
Insa, implementarea lor, acordarea de bugete pentru informatizarea sistemului inseamna eficientizare, o evidenta mai buna a pacientilor, reducerea timpului de tratare si aceasta in absolut toate domeniile. "E-pacientul devine forta motrice a sistemelor de sanatate ale secolului XXI", a declarat Mircea Olteanu, Presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania.