În ultimii 3 ani, asociațiile pacienților cu hemofilie din România au înaintat peste 100 de memorii, petiții, interpelări și alte documente către toate instituțiile care joacă un rol în planul național de asistență a bolnavillor cu hemofilie. Fără niciun rezultat notabil.
“Ne-am adresat constant și insistent către autorități, de la Președintele României, la Ministerul Sănătății, de la Parlament la CNAS, dar prea puține s-au schimbat. Pacienții cu hemofilie din România continuă să sufere mai mult ca oriunde în Europa. La noi, încă se moare din cauza hemofiliei”, spune domnul Nicolae Oniga, președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România.
“Există o discrepanță enormă între nivelul asistenței medicale de care beneficiază hemofilicii din statele europene din Vest și cei din România. Dar există diferențe mari și între diversele zone ale țării”, spune Daniel Andrei, președintele Asociației Române de Hemofilie.
România este pe ultimul loc în UE la tratarea hemofiliei
Vasta majoritate a bolnavilor cu hemofilie nu au acces adecvat la mijloacele de diagnostic, de profilaxie și de tratament. România se clasează pe ultima poziție din Uniunea Europeană în privința asistenței bolnavilor cu hemofilie.