In data de 22 septembrie Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului, Fundatia "Academician Marin Voiculescu" impreuna cu Roche Romania au organizat o conferinta de presa cu tema" Hepatitele virale cronice - mai multe patologii, un singur tratament"
Participantii au facut public calculul statistic al Organizatiei Mondiale a Sanatatii conform caruia Romania a inregistrat cel mai mare numar de decese din cauza hepatitelor cronice, dintre toate tarile lumii, in ultimul an. In acelasi timp se afla pe locul 2 la decesele provocate de ciroza. Aceste boli provin, in marea majoritate, din hepatite cu virusul B si C netratate la momentul oportun. Tratamentul este unic dar foarte costisitor pentru o tara cu buget scazut care trebuie sa finanteze 2600-3000 de pacienti pe an, un numar egal cu cel suportat de Asigurarile de Sanatate din Anglia. In Romania virusul hepatitei B este prezent la 5-6% din populatie iar virusul hepatitei C la 8-12% dintre romani. In ciuda acestor date tratamentul este demarat doar in urma punctiei biopsie hepatice, o manevra invaziva si periculoasa care nu se mai foloseste in tarile civilizate in procedura de diagnosticare. Statul roman aloca 720 000 000 lei vechi unui pacient intr-un an insa fondurile sunt insuficiente pentru nevoile de tratament. Participantii au subliniat importanta tratarii cat mai precoce a acestor bolnavi care, daca sunt neglijati, vor necesita cheltuieli mari de spitalizare, de transplant hepatic si nu vor mai fi capabili sa munceasca. Reprezentantii clinicilor romanesti implicate in combaterea acestor boli-Dr Florin Caruntu de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", Bucuresti, Prof. Dr. Alexandru Oproiu de la Spitalul Militar de Urgenta, Prof. Dr. Carol Stanciu de la Institutul de Gastroeneterologie Iasi, Prof . Dr. Mihai Voiculescu de la Centrul de Medicina Interna al Institutului Clinic Fundeni- au discutat cu reprezentantii Roche - dr. Matei Popescu Senior International Medical Leader si dnul Dan Zamonea, director general Roche Romania. Discutiile despre diferentele intre sistemul romanesc si austriac de sanatate s-au purtat cu Dnul Peter Ferenci din Viena, Austria.
Comentarii (2)
Asa cum am spus in titlul acestui mesaj, tara noastra-i un dezastru - mai ales la cap. sanatate.Anul trecut, cand eram insarcinata in luna a-5-a, am mers la stomatologie la un cainet particular si am fost infectata cu virusul Hepatitei B. Din aceasta cauza, la 7 luni era sa pierd sarcina, apoi am fost nevoita sa suport consecintele unei cezariene si ce m-a durut cel mai mult a fost faptul ca nu am avut voie sa-mi alaptez fetita. Ea nu a fost afectata de acest virus.Am exact un an de zile de la eveniment si sincera sa fiu, nu ma simt f. bine, desi zic eu ca am grija de mine si am facut tratament la momentul declansarii simptomelor. Am dat bani ca sa fiu imbolnavita si nici macar nu mi s-a dat o chitanta ca sa am cu ce dovedi acest lucru. Traim in tara lui Papura Voda - pe politicienii nostri ii doare fix in pix de noi, iar noi ne zbatem sa traim. Din cauza politicii proaste nu merge mai nimic in tara asta.
ar trebui mai multe situri cu acest subiect! nu numai ca punctia hepatica e "degeaba",dar daca dr considera ca ficatul nu e fibrozat,chiar sunt de parere sa nu faci nici un tratament!N-am intels niciodata la ce e buna punctia hepatica,daca tot e confirmata hepatita prin analize de sange!
Posteaza comentariu