Romania este a doua tara din Europa, dupa Belgia, care adopta pictogramele. Decizia de implementare a acestor tipuri de avertismente a fost luata in 2004, iar in aprilie 2007 au fost stabilite imaginile ce vor aparea pe pachetele de tigari, cat si data de la care reglementarea intra in vigoare. Timp de un an de zile, vechile pachete de tigari vor circula alaturi de cele cu avertismente vizuale.
Conform celor mai recente statistici, in Romania fumatul omoara 33.000 de persoane pe an. Peste 70% dintre acestia mor intre 35 si 69 de ani, iar 1 din 4 decese suferite de persoanele din Romania in perioada activa a vietii se datoreaza bolilor asociate fumatului. Conform acelorasi statistici, fumatorii care mor prematur ar mai fi putut trai in medie 21 de ani. Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare (50%), cancerul (40%) si afectiuni ale aparatului respirator. In fiecare an apar peste 8500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre acestea avand
drept cauza fumatul.
Fumatorii din Romania reprezinta peste 30% din populatia activa, 44% dintre barbati si 17,5% din femei, lucru care ne situeaza in primele 10 tari din Europa, dupa numarul de fumatori. Jumatate dintre romani au inceput sa fumeze inainte de 20 de ani si alti 33% au inceput sa fumeze intre 20-25 de ani.
In ultimii 15 ani prevalenta fumatului la barbati a ramas constanta, in timp ce la femei s-a dublat, crescand alarmant in randul adolescentelor si al femeilor tinere.
Principalele riscuri asociate fumatului sunt accidentele cardiovasculare, principala cauza de mortalitate la nivel mondial, dar poate duce si la accidente cerebrovasculare, a II-a cauza de mortalitate in lume. Fumatul este de asemenea asociat cu cancerul de plamani sau cancerul de stomac, insa poate afecta
aproape orice organ al corpului. Nefumatorii expusi unui mediu in care se fumeaza (fumatorii pasivi) au de asemenea un risc ridicat de a dezvolta boli asociate fumatului. Aproximativ 33.000 de fumatori pasivi din SUA si 20.000 din UE mor in fiecare an din acesta cauza. La fumatorii pasivi creste cu 60% riscul de boli cardiovasculare cat si diferite modificari la nivelul sistemului circulator.
Parintii care fumeaza isi expun copiii la numeroase riscuri. Peste 700 de milioane de copii din intreaga lume, adica aproximativ jumatate din numarul copiilor sunt fumatori pasivi. Acest fapt duce la cresterea riscului de astm sau alte afectiuni. Mamele care fumeaza in timpul sarcinii cresc riscul de aparitie a problemelor dupa nastere (probleme respiratorii, sindromul mortii infantile, dezvoltarea mai inceata a copilului).
© Copyright:
Romania - a doua tara europeana care adopta avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Incepand cu data de 1 iulie, o selectie de 14 avertismente vizuale vor aparea pe pachetele de tigari. Aceste imagini vor acoperi 40% din fata principala a pachetului de tigari.
De TopSanatate
Comentarii (3)
Si nu a fost usor, pentru ca fumam enorm, cam 50 de tigari pe zi. Si, mai ales, imi placea, mi-a placut de la prima pana la ultima tigara. Dar ma sufocam, nu mai faceam fata niciunui efort, era oribil. Plus ca, in stilul asta, cu siguranta nu mi-ar fi fost bine. Doua saptamani a fost oribil si acum, dupa 5 ani, inca mi se mai face pofta. Dar am putut si, daca pot eu, cred ca poate oricine, pentru nu am nici cea mai puternica vointa, nici cea mai mare ambitie. Stiu, e o pierdere, eu cel putin, fara ipocrizie, asa am resimtit-o. Si iti ia timp sa vezi de ce este si un castig. Greu, ii inteleg bine pe fumatori.
Si eu am fumat 15 ani. Am avut apoi o operatie pe laringe. Am scapat dar am vazut chestii groaznice acolo. Nu voi mai fuma niciodata. Se pot lasa tigarile. Incercati!
Este bine ca se vor pune acele pictograme ingrozitoare. Asta poate ca va determina multa lume sa se lase de fumat. Eu am fumat 15 ani si de mai bine de 5 nu mai fumez, ba chiar ma deranjeaza fumul de tigara. Daca vrei sa te lasi de fumat se poate. Dorinta insotita de o motivatie corecta este primul pas. Succes celor ce vor sa renunte la acest viciu. SE POATE!
Posteaza comentariu