Potrivit unui studiu recent realizat s-a constatat ca peste 30% din populatia Romaniei are colesterolemia ridicata si 39,1% sunt pacienti cunoscuti hipertensivi, procente inregistrate atat in zonele urbane, cat si in cele rurale
Colesterolemia
Bucurestenii se afla pe primul loc in ceea ce priveste hipercolesterolemia, cu un procent de 46,1%, urmati de locuitorii Munteniei si Banatului cu 38,3% si respectiv 32,6%. Cei mai sanatosi din acest punct de vedere sunt cei din Oltenia cu un procent de doar 24,5%. La nivelul intregii tari 42,6% dintre persoanele cu varsta de peste 70 de ani au colesterolemia ridicata.
Glicemia
Acesta este mult mai ridicata la femei decat la barbati.
De asemenea, persoanele varstnice au glicemia mult mai ridicata. Populatia din mediul rural compartiv cu cea din urban, are glicemia mai mare, raportul fiind de 23,2% fata de 17,4%. In privinta obezitatii, rezultatele studiului arata ca peste un sfert, atat din populatia urbana, cat si din cea rurala, sufera de aceasta afectiune.
Tensiunea arteriala
La nivelul intregii tari, hipertensiunea reprezinta o problema in special pentru locuitorii din zona rurala, unde 42,7% dintre persoane sufera de aceasta afectiune.
"In concluzie, aproape 40% din populatia adulta a Romaniei si peste jumatate din cea varstnica sufera pe tacute, fara sa isi dea seama daca nu este prevenita de medic, de boli ca hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat sau factori de risc ca hipercolesterolemia, care distrug vasele sanguine arteriale mult mai devreme decat distrugerile provocate de varsta.
Consecinta este ca 2 din 3 romani mor in urma acestor afectiuni cardiovasculare, fata de doar 1 din 3 europeni din nucleul traditional al Europei de Vest", a declarat Prof. Dr. Mircea Cinteza, coordonatorul stiintific al studiul CARDIO-ZONE.
Din cei 15.000 de pacienti consultati in perioada 21 aprilie - 20 iunie 2006, 3.000 de persoane au fost incluse in analiza realizata, care capata astfel gradul de reprezentativitate statistica pentru populatia Romaniei, necesara pentru calcularea unor rezultate stiintifice corecte.
Romania este una dintre tarile europene cu cea mai mare frecventa a bolilor cardiovasculare, iar colesterolul si tensiunea arteriala crescute sunt principalii factori de risc.
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din 2005, la peste 400 de milioane de persoane acesti factori apar impreuna. In tara noastra, rata mortalitatii cauzata de afectiuni cardiovasculare este de 61% din numarul total al deceselor, fata de 37% in Uniunea Europeana si 53% in statele care au aderat recent la UE, precizeaza aceeasi sursa.
Studiul face parte din programul HipoChol prin care Ozone Laboratories a dotat 1.000 de medici specialisti si medici de familie din toata tara cu aparatura de masurare a colesterolului si glicemiei. De asemenea, in cadrul acestui program, pacientii au putut sa-si verifice si glicemia si tensiunea arteriala.
Odata cu lansarea acestui program, Ozone Laboratories a lansat pe piata romaneasca si noul produs HipoChol, un supliment alimentar cu efect de reducere a nivelului colesterolului.