Organismul fumatorilor este pus la grea incercare, mai ales in perioada schimbarii anotimpurilor. Imunitatea lor este la pamant, deoarece tutunul reduce considerabil aportul de vitamina C. Fiecare tigara fumata distruge intre 25 si 100 de micrograme de vitamina C. Or, aceasta vitamina actioneaza impreuna cu vitamina E, recunoscuta pentru efectul sau protector contra cancerului. In aceste conditii, este lesne de inteles de ce fumatorii sunt expusi riscurilor de infectii si tumori. STUDIU. Vitamina E este un antioxidant puternic, fiind capabil sa neutralizeze radicalii liberi, substante vinovate de cancer si imbatranirea precoce. Insa vitamina E actioneaza in stransa legatura cu alti antioxidanti, in special vitamina C. Acest proces este confirmat de un studiu care arata ca aportul unui gram de vitamina C reduce cu 45% deficitul de vitamina E, observat la fumatori. Explicatia este urmatoarea: vitamina E participa la protejarea tesutului pulmonar contra radicalilor liberi generati de tutun, care distrug membranele alveolare. Dar pentru a avea acest efect, vitamina E trebuie sa existe in cantitati suficiente si, in plus, necesita prezenta vitaminei C. Concluzia: fumatorii au nevoie acuta de vitaminele C si E.
SURSE ALIMENTARE |
Medicul nutritionist Nicoleta Mihaela Mindrescu, de la Institutul "N. Paulescu", le recomanda fumatorilor sa consume alimente bogate in vitamina E si vitamina C. Surse foarte bune de vitamina E sunt untul, uleiurile vegetale si fructele uscate (nuci, alune, fistic, caise), unele fructe si legume proaspete: mazare, spanac, patrunjel, ardei gras, fenicul, varza, kiwi, avocado, mango. Nutritionistul atentioneaza insa asupra suplimentelor cu vitamina E. | Acestea nu se vor administra mai mult de 10 zile pe luna, iar doza nu trebuie sa depaseasca 400 unitati internationale (UI) pe zi. Principalele surse de vitamina C sunt fructele (citrice, kiwi, mere...) si legumele (cartofii noi, ardeiul gras, rosiile).
Posteaza comentariu