- Ce afectiuni din sfera ORL se acutizeaza in sezonul rece?
- In aceasta perioada, practic, toate suferintele acute ORL pot fi prezente. De la rinite la rinosinuzite, angine, amigdalite acute si, indeosebi la copii, otitele pot aparea in acest sezon. Ne aflam intr-un anotimp de tranzitie cu umiditate crescuta, cu diferente de temperatura mari, de la orele diminetii la pranz si seara. Poate cele mai frecvente sunt rinosinuzitele. Aceste sunt generate de diferentele de presiune atmosferica, umiditatea crescuta din aceasta perioada. Ele pot aparea din cauza infectiilor virale, bacteriene, dar si fungice (cu ciuperci).
- Ce simptome ar trebui sa ne alerteze pentru a merge la medic?
- Orice guturai care nu se amelioreaza dupa 2-3 zile este bine sa fie observat si tratat de catre un medic de specialitate, bineinteles, sub indrumarea medicului de familie. Rinoreea, cefaleea, obstructia nazala (nasul infundat) predominant nocturn sunt simptome care ar trebui investigate de medicul ORL. Nu trebuie ignorate rinosinuzitele de alte cauze decat cele nazo-sinuzale si anume, sinuzita odontogena. Exista un procent crescut al populatiei care ni se adreseaza cu sinuzite, cauza fiind o infectie dentara. In general, populatia isi neglijeaza profilaxia dentara si nu putine sunt cazurile in care ajungem la complicatii importante ale sinuzitelor odontogene. O alta cauza, in special la adulti, este spina iritativa deviatia de sept nazal. La foarte multi pacienti, deviatia blocheaza partial sau total fosele nazale. O alta cauza este hipertrofia cornetelor, care apare si din cauza acestei spine iritative, dar mai ales din cauza alergenilor atmosferici, dar si a consumului exagerat de picaturi de nas. Aceste defecte sunt generatoare de suferinte nazo-sinuzale. Factorul favorizant, atmosfera cu ce contine ea, determina suferinta care poate fi acuta in acest sezon. Alte simptome pe care nu trebuie sa le igoram si care ne pot crea neplaceri in acest sezon sunt durerea in gat, durerea otica (durerea in conductul auricular, pre sau retro auricular), care pot sa indrume pacientul la ORL-ist. E foarte bine ca examinarea sa fie una de specialitate si nu a altor medici, pentru ca, in acest fel, diagnosticul va fi corect si tratamentul in consecinta.
- Ce fel de complicatii pot aparea daca nu se urmeaza tratamentul?
- Ignorarea simptomelor, automedicatia sau recomandarea tratamentului la ghiseul farmaceutic de cele mai multe ori determina complicarea unor suferinte acute banale. O rinosinuzita acuta netratata poate duce la o suferinta a tuturor cavitatilor paranazale. Exista in afara de sinusul frontal si maxilar, despre care orice profan a auzit, si alte cavitati sinuzale anterioare si posterioare (sfenoidul). Acestea din urma pot determina complicatii importante, pana la abcese cerebrale, orbitare, pierderea vederii sau aparitia tromboflebitelor faciale. Tratamentele devin complicate, necesitand, in afara de cel conservator (medicamentos), proceduri invazive nedorite de pacienti (punctii, operatii pentru drenaj).
- Ce afectiuni ORL pot aparea la copii?
- Copiii fac de regula etmoidite, pentru ca acestea sunt sinusurile existente la varstele mici, restul urmand a se pneumatiza pe parcursul cresterii. Orice rinoree purulenta, cu febra, obstructie nazala, stare generala alterata, poate fi rinoadenoitita acuta purulenta sau rinoedmaidita. La copii, nu trebuie ignorate otitele. Otitele congestive, de exemplu, se manifesta prin simptomul de regula unic si foarte clar otalgia a carei intensitate este foarte puternica. Numai cine nu a suferit niciodata nu stie cat de importanta este. Medicul ORL-ist este cel care pune diagnosticul si decide tratamentul. Panaceul pentru otalgii otocalmul nu este singura solutie terapeutica. Pana la simptomatice, trebuie administrate, dar numai sub indrumarea medicului, antibiotice, antiinflamatoare, de multe ori cortizon si antihistaminice.
- Cum pot fi prevenite aceste afectiuni?
- Pacientul trebuie sa mearga la specialist cand este chemat si sa urmeze recomandarile acestuia. In acest fel, se vor putea depista cauzele care determina suferintele acute sau reacutizarea celor cronice. De multe ori, pacientul se simte bine, vine la control si i se spune ce este de facut in continuare, dar nu mai respecta indicatiile. Acestia sunt de fapt pacientii cronici. O rinosinuzita devine cronica numai in momentul in care ori n-ai depistat cauza, ori nu te-ai ferit de factorul favorizant. Cum sub glob de sticla nu putem sta, trebuie sa indepartam la timp cauzele. Daca exista o deviatie de sept trebuie rezolvata, fiind un defect morfologic. Nu trebuie sa ignoram nici anginele, amigdalitele, faringo-laringitele acute. Acestea pot avea aceleasi cauze bacteriene, virale, fungice, favorizate de fumat, consumul de bauturi reci si acidulate, iritanti alimentari (condimentele), frecventarea mediilor foarte aglomerate, vorbitul excesiv si tare. Aceste suferinte acute se rezolva simplu, prin simptomatice, analgezice faringiene, iar antibio-terapia ca si restul tratamentului va fi indicat numai dupa examinarea unui ORL-ist. Important este sa recunoastem la timp simptomele si sa le tratam numai dupa ce suntem consultati cel putin de medicul de familie, dar cel mai bine de medicul de specialitate ORL. (L.S.) if(typeof(AdServerR)=="undefined")AdServerR=parseInt(Math.random()*Math.pow(10,17)); document.write( '' );
Posteaza comentariu