Prin organizarea rezidentiatului pe post, Eugen Nicolescu incearca sa contracareze acuzatiile medicilor, care s-au plans ca sunt in pericol de a fi "legati de glie" dupa ce ministrul a anuntat ca intentioneaza sa emita un act normativ prin care medicii ar trebui obligati sa profeseze in tara o perioada de timp dubla celei in care s-au specializat. Acesta afirmatie a fost facuta avand in vedere deficitul de personal cu care se confrunta sistemul medical romanesc.
Ministrul a explicat ca se lucreaza la un act normativ care sa introduca din 2008 rezidentiatul pe post, o prevedere care a mai existat in 2001, dar nu a fost aplicata.
De asemenea, acesta a precizat ca rezidentiatul pe post implica anumite drepturi si obligatii, in sensul ca cine opteaza pentru acest tip de rezidentiat, da examen exact pe postul pe care il va ocupa dupa perioada de pregatire in specialitate, avand obligatia de a ramane pe acel post o alta perioada egala cu durata perioadei de pregatire.
Nicolaescu sustine ca Ministerul Sanatatii lucreaza la un act normativ care sa ofere o sansa medicilor, care nu iau examenul de rezidentiat sau de specialitate. "Cei ce nu vor lua rezidentiatul vor avea posibilitatea sa lucreze in spitale maximum 3 ani, sub indrumarea unor profesori, perioada in care vor fi platiti ca medicii rezidenti si vor avea inca o sansa de a se prezenta de 3 ori la examenul de rezidentiat. Rezidentii care nu iau examenul de specialitate vor beneficia de acelasi regim, insa pe o perioada nelimitata de timp".