Repetenti la donarea de organe



La un an de la demararea unei asa-zise campanii incisive „Pro transplant”, la Timisoara exista cel putin 50 de persoane care asteapta donatori care sa le salveze vietile.

Anul acesta, nimeni nu a fost salvat. Bolnavii stau la mila rudelor posibililor donatori, care, din pacate nu sunt deloc receptive in a-si ajuta semenii sa traiasca, semnand un acord atunci cand rudele lor au parte de morti accidentale, in urma carora o parte din organe le raman intacte.

Lipsa de informare si idei preconcepute

Peste 50 de persoane din judetul Timis asteapta un transplant de rinichi, inima sau ficat. Potrivit sefului Clinicii de Anestezie - Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Judetean, Dorel Sandesc, la Timisoara numarul donatorilor de organe se mentine, in continuare, extrem mic.

Din 20 de pacienti aflati in moarte cerebrala, inregistrati in primul semestru al acestui an, doar patru au fost declarati apti pentru a li se recolta diverse organe si tesuturi.



Din pacate, insa, organele lor nu au putut continua sa „traiasca” salvand alti pacienti, pentru ca apartinatorii lor au refuzat categoric sa-si dea consimtamantul in acest sens. „Refuzul rudelor se datoreaza, in primul rand, lipsei de informare”, puncteaza seful ATI.

Mai precis, apartinatorii sunt socati de ideea donarii organelor persoanelor pe care le iubesc. Altii se lovesc de bariera religioasa. Daca in ultimul caz nu se prea poate interveni, in primul se vede clar ca laudata campanie initiata de conducerea spitalului este departe de a atinge efectul scontat.

Super centru de transplant

La Timisoara functioneaza o banca de organe, acreditata de Ministerul Sanatatii, pentru a putea preleva inimi, rinichi, plamani, ficat, pancreas, fragmente de os, cornee si piele.

Recoltarea acestor organe se poate face numai de la pacienti aflati in moarte clinica, urmandu-se reguli foarte stricte.
Procedura incepe numai daca exista acceptul respectivului sau familiei lui si numai dupa ce echipa medicala a constatat, pe baza unor analize minutioase, ca starea pacientului este ireversibila spre supravietuire. In cauza intra, de regula, accidentatii.

Spitalul Judetean din Timisoara e singurul centru de transplant din Romania unde se pot face cele mai multe tranplanturi. Aici se transplanteaza urmatoarele organe: rinichi, cord, plaman, pancreas, intestin, ficat, piele, cornee, maduva si os. In restul centrelor de transplant din tara se transplanteaza numai cinci dintre organele mentionate.

Medicii afirma ca un donator de organe poate salva, in medie, patru vieti. Acest lucru e posibil daca persoana se inscrie in Registrul National de Transplant, procedura, ce-i drept, inca greoaie.

In 2005, Timisoara a fost „campioana“ nationala la transplanturi, din trei pacienti din Timis de la care se puteau preleva organe, doi devenind donatori, salvand astfel opt vieti.
Ulterior, situatia nu s-a imbunatatit, ba chiar a regresat, in ciuda publicarii unor fluturasi cu informatii pro-transplant si a demararii, in iulie anul trecut, a unei campanii care mediatiza beneficiile acestui gest.

Statistica

Donatori in scadere

2005: 80% din pacientii in moarte cerebrala din Romania au devenit donatori. Timisoara a avut trei cazuri, din care doi au devenit donatori.

2006: Mai putin de 50% din pacientii aflati in moarte clinica au ajuns donatori. Timisoara nu are niciun pacient in moarte cerebrala pentru care familia sa opteze pentru donarea organelor.

2007: Zero donatori


Ghid

Ce trebuie facut

Cei care doresc inscrierea in Registrul National de Transplant trebuie sa se prezinte la directiunea Spitalului Judetean.

Aici urmeaza sa aiba o discutie cu coordonatorul de transplant (medicul Dan Ilincariu), dupa care doritorii completeaza o cerere care se inregistreaza la un notar public.


Odata avizata aceasta, in una – doua zile, respectivii se prezinta la spital cu declaratia si sunt introdusi in Registrul National de Transplant, dupa care sunt contactati pentru analize care se efectueaza gratuit.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod