Odata cu vremea rece si umeda, ne pandeste guturaiul. Cei care fac rezerve de vitamina C si nu evita sa manance preparate cu usturoi si ardei iute nu risca sa-l ia prea usor. O doza apreciabila de vitamina C putem obtine consumand infuzie de patrunjel - frunze si radacina (3-4 cani pe zi). Bogate in vitamina C sunt si macesele, citricele, kiwi si fructele de padure. Un vechi remediu impotriva guturaiului ramane usturoiul, datorita substantelor antiseptice pe care le contine. Ardeiul iute (consumat in ciorba sau cu iaurt, pentru a-i imblanzi gustul) are meritul sa descongestioneze caile respiratorii.
Cine are necazuri cu tusea si este in faza de a expectora mucozitatile adunate nu trebuie sa consume lactate. Din pacate, derivatele din lapte stimuleaza formarea mucozitatilor. Daca avem guturai, nu trebuie sa consumam zahar, pentru ca acest aliment este cunoscut pentru puterea cu care slabeste sistemul imunitar. Daca vrem sa scapam rapid de efectele neplacute ale guturaiului si de febra, trebuie sa ne rasfatam cu un compot de fructe - mere, portocale si lamaie, pe care-l indulcim cu miere. La ultimul clocot, adaugam scortisoara si cuisoare. In zilele in care ne chinuieste guturaiul este indicat sa consumam cruditati.