Conform cercetarilor Institutului National de Medicina din cadrul National Academies din Statele Unite, strategiile de marketing care vizeaza copiii induc luarea unor decizii negative in materie de alimentatie. Este necesara o promovare a dietelor si produselor sanatoase.
Marketingul produselor alimentare, care au ca public-tinta copiii de 12 ani sau mai mici, induce consumul de mancaruri bogate in calorii, cu continut redus de substante hranitoare, ne informeaza un nou raport al Institutului National de Medicina din Statele Unite. Raportul ofera cea mai completa analiza de pana acum cu privire la influenta pe care o exercita publicitatea asupra regimului tineretului si al copiilor. "Raportul afirma ca, deoarece preferintele alimentare si modul de hranire din copilarie afecteaza pe termen lung sanatatea individului, trebuie facute schimbari majore pentru a remodela imaginea copiilor despre consumul de alimente sanatoase. Producatorii de alimente sau bauturi si restaurantele ar trebui sa redirectioneze eforturile lor catre dezvoltarea si promovarea unor alimente pentru copii si tineri care sa contina mai multe substante hranitoare si mai putine calorii, grasimi, sare si zahar, ne-au explicat reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania. "Strategiile de marketing actuale pentru alimente si bauturi pot dauna pe termen lung sanatatii copiilor" a declarat directorul comitetului, J. Michael Mcginnis, rector al Institutului de Medicina. "Pentru ca tineretul si copiii sa evite instalarea unor boli cronice cauzate de un regim alimentar nesanatos, acestia trebuie sa reduca nivelurile de calorii, de alimente cu putini nutrienti si de bauturi racoritoare din regimul lor, produse a caror publicitate vizeaza in principal copiii. Iar aceasta este o problema pentru fiecare. Parintii au un rol vital in reforma necesara, dar si industria alimentara si industria restaurantelor au acest rol".
Descoperiri cu privire la influenta marketingului
Comitetul analizeaza sute de studii si dovezi clare adunate de la cei mai buni 120 de experti din domeniu, cu scopul de a determina care sunt efectele marketingului asupra regimului copiilor si, prin urmare, asupra sanatatii lor. Majoritatea acestor studii s-au axat pe publicitatea de la televizor, o limita care va fi depasita ulterior, avand in vedere ca strategiile de marketing evolueaza rapid si acum utilizeaza multe alte tactici in afara de reclamele televizate, cum ar fi de exemplu marketingul pe Internet, pe mobil si plasamentele de produse din jocuri pe calculator si alte forme de media. In general, comitetul nu a avut acces la volumul substantial de studii si analize de piata detinut de firmele de marketing, de companiile din industria alimentara sau a restaurantelor.
"Comitetul a gasit dovezi puternice ca publicitatea de la televizor influenteaza preferintele si cererile in materie de bauturi si mancare ale copiilor intre 2 si 11 ani si afecteaza obiceiurile lor de consum, cel putin pe termen scurt. O mare parte din publicitatea care vizeaza copiii promoveaza mancaruri si bauturi bogate in calorii, sarace in nutrienti si in cele din urma ii motiveaza sa aleaga si sa cumpere aceste produse", mai spun specialistii APC.
Comentarii (1)
articolul este excelent ,intr-adevar reclamele dauneaza in general copiilor
Posteaza comentariu