Studiul realizat pe un esantion de 65 de persoane si publicat in revista "The Lancet Neurology" arata ca la 12 ani de la tratament, pacientii care au apelat la el sunt mult mai predispusi la a intampina probleme cu memoria. De asemenea, cercetatorii le propun medicilor sa nu utilizeze pe cat posibil radioterapia.
Persoanele care au participat la studiu avea gliom cerebral de grad redus, una dintre cele mai intalnite tumori care se dezvolta la nivelul creierului. In acest caz, radioterapia este utilizata dupa interventia chirurgicala de extirpare a tumorii, insa expertii se intreaba daca nu ar fi mai sigur ca tratamentul sa fie utilizat doar in cazul unei recidive.
"Intotdeauna depinde de pacientu, insa daca este posibila o amanare a radioterapiei poate ca ar fi optiunea cea mai sigura", afirma dr. Linda Douw din cadrul departamentului de neurologie de la centrul medical al Universitatii VU din Amsterdam care adauga ca vor continua cercetarile si in privinta altor terapii, cum ar fi chimioterapia.