Prudenta - Ultrasunetele pot afecta creierul bebelusului



Ecografiile reprezinta momente speciale in timpul sarcinii. Parintii vad imaginea bebelusului, afla sexul acestuia, glumesc pe seama micutului... De aceea exista tendinta de a face ecografii inutile, care nu sunt lipsite de riscuri. O echipa de cercetatori de la Universitatea Yale a demonstrat, deocamdata, la embrioni de soareci ca ultrasunetele, pe care se bazeaza tehnica ecografica, afecteaza dezvoltarea neuronilor. Dezvoltarea creierului se realizeaza printr-un proces complex si delicat. Dr.
Pasko Rakic, de la Departamentul de neurobiologie al Universitatii Yale, sustine ca ultrasunetele perturba procesul numit "migratie neuronala". In timpul acestuia, neuronii se deplaseaza spre pozitia lor definitiva. "Dezvoltarea normala a creierului depinde de bunele conditii in care se desfasoara migratia neuronilor, arata cercetatorul. La embrionii de soareci expusi frecvent la ultrasunete am observat ca un numar important de neuroni nu s-au deplasat in pozitia corecta." Publicat de Academia Nationala de Stiinte din Statele Unite, studiul doctorului Rakic nu-si propune sa alarmeze mamicile.
Autorii studiului recomanda insa reducerea la minimum a numarului de ecografii pe durata sarcinii. In cazul unei sarcini normale sunt suficiente trei ecografii. STUDII. Acesta nu este singurul studiu care evidentiaza impactul ultrasunetelor asupra dezvoltarii cerebrale a fatului. Alte doua studii publicate in prestigioasa revista medicala The Lancet au aratat ca bebelusii monitorizati frecvent prin ecografie prezinta riscul de a veni pe lume cu o greutate mica sau de a vorbi mai tarziu decat ceilalti copii.
In opinia doctorului Pasko Rakic, un lucru este insa sigur: efectuarea unei ecografii trebuie sa fie intotdeauna justificata din punct de vedere medical, evitandu-se asa-numitele "ecografii distractive".