Numai in anul 2008 au fost diagnosticate 41 de cazuri noi de infectie cu HIV in Constanta, iar cele mai multe teste HIV pozitive la gravide au fost in grupa de varsta 20-24 de ani. Beneficiarii proiectului sunt gravidele infectate HIV sau care sunt partenere ale unor persoane infectate HIV si nou-nascutii acestor gravide.
Activitatile prevazute in cadrul proiectului sunt:
- consilierea medicala si psihosociala a tinerei gravide;
- vizitele la domiciliu realizate de echipa medico-psihosociala;
- educatia tinerei gravide;
- monitorizarea aderentei femeilor la terapie si a prezentei la programarile medicale;
- sustinerea materiala in caz de necesitate:
- suportul nutritional gravida/nou-nascut;
- transportul la programarea medicala;
- asigurarea produselor igienico-sanitare pentru ingrijirea nou-nascutului;
- acoperirea unor cheltuieli medicale (retete prescrise de medic);
- monitorizarea realizarii demersurilor de declarare si integrare a copilului in reteaua de asistenta medicala nationala (obtinerea certificatului de nastere, inscrierea la medicul de familie, realizarea vaccinarilor obligatorii).
In anul 2008, din cele 39 de tinere gravide infectate HIV sau la risc de a deveni infectate HIV indentificate in Constanta, 18 au hotarat sa nu continuie sarcina, iar 21 sa o duca pana la capat. 10 dintre acestea au nascut deja prin cezariana. Toti nou-nascutii se afla in evaluare pentru seroconversie (dupa 18 luni de la nastere se stabileste statusul HIV al copilului, dupa o anumita schema de testare).
Pentru anul 2009 Fundatia Baylor Marea Neagra isi propune sa acorde suport tuturor gravidelor seropozitve din evidenta Centrului de Excelenta Clinica HIV. Astfel pana in prezent au apelat la acest serviciu 16 gravide (sepozitive si afectate), toate monitorizate medical prenatal si 13 dintre ele si psihosocial. In acest an s-au nascut 6 copii, s-a inregistrat un deces; toti copiii sunt in monitorizare medicala si psihosociala.