Din cele 110.000 de vaccinuri achizitionate de Ministerul Sanatatii s-au folosit 2615, adica doar 2.57% din fetitele de clasa a IV carora li se adresa vaccinul, au beneficiat de el.
"Derularea ineficienta a acestei campanii poate avea efecte nedorite pe termen mediu si lung, atat in planul gestionarii eficiente a bugetului de stat, dar mai ales in plan medical, prin compromiterea ideii de vaccinare in general, cu efecte grave asupra sanatatii populatiei pe termen lung", a declarat Dr. Ion Bazac, Ministrul Sanatatii.
Recomandarile europene actuale cu privire la cancerul de col uterin prevad programe de screening, cu efecte imediate asupra reducerii mortalitatii datorate acestei afectiuni.
Ministrul Sanatatii a subliniat ca "una dintre principalele probleme ale programului consta in faptul ca nu si-a propus sa amelioreze in nici un fel situatia actuala. Astfel, exista un potential de aproximativ 30.000 de femei pe care aceasta campanie nu le ajuta practic cu nimic". Programul de vaccinare trebuie sa fie complementar programului de screening, care consta in depistarea precoce a leziunilor de col prin examen citologic (Babes-Papanicolau).
Potrivit ministrului Sanatatii, vaccinarea se va relua numai dupa evaluarea rezultatelor campaniei de informarea, acesta propunandu-si demararea unui amplu program national de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV.