Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei a fost inutil

In urma analizei realizate de catre o comisie a Ministerului Sanatatii, Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei s-a dovedit a fi fara utilitate in sanatatea publica.
"Obiectivul acestei evaluari nu a fost atins. Programul a fost un esec total, de la inceput pana la sfarsit. Din rezultatele programului de evaluare a sanatatii, derulat intre 2007 si 2008, nu se poate sub nicio forma evalua, cu limite de eroare admisibile si previzibile, starea de sanatate a romanilor", a declarat dr. Ion BAZAC, ministrul Sanatatii.

Programul s-a desfasurat cu fonduri in valoare de 631 604 957 lei. Comisia a subliniat faptul ca evaluarea a fost realizata atipic, pe toata populatia si nu pe esantioane reprezentative, asa cum presupun regulile de baza ale statisticii si standardele stiintifice.

Ancheta Ministerului a indentificat faptul ca, pentru 1,2 mililoane persoane, datele de evaluare sunt absente sau informatiile esentiale sunt incomplete.
Pentru aproximativ 450.000 cazuri, au fost constatate coduri de raportare dublate, deci consultatii si analize fictive, care nu s-au realizat, dar care au fost platite.
"Acest program este cel mai costisitor si ilogic demers de evaluare a starii de sanatate a populatiei. S-a cheltuit o suma considerabila pentru a nu se afla nimic", a completat ministrul.

Din totalul costurilor, circa 20 milolioane de euro au reprezentat cheltuieli administrative: costuri cu tiparirea taloanelor, costuri cu expedierea postala, rambursare, introducerea si inregistrarea persoanelor evaluate in baza de date si altele. La acestea se mai adauga circa 10 milolioane de euro pentru achizitionarea de laptop-uri pentru medicii de familie, special pentru acest program.


"Cu fondurile cheltuite doar intr-un an de PNESS s-ar fi putut realiza un program national de screening si preventie pentru cancerul de col uterin pe o perioada de patru ani. Rezultatul imediat si cuantificabil ar fi fost salvarea a catorva mii de femei care mor datorita acestei afectiuni. De asemenea, numai cu costurile administrative ale PNESS s-ar fi putut dota fiecare din judetele Romaniei cu cate 2 CT-uri performante, sau ar fi putut fi salvati anual 2 000 de bolnavi cu infarct miocardic", a mai declarat ministrul Sanatatii, dr. Ion BAZAC.

De altfel, echipa care a fost numita prin ordin de ministru si a analizat timp de 4 luni rezultatele programului, a concluzionat ca acesta a fost un esec inca de la inceput, in lipsa unui real concept metodologic.
Mai mult, informatiile colectate contrazic datele provenite din evaluarile anterioare, precum si tendintele masurate la nivel international. Din punct de vedere stiintific si statistic, evaluarea trebuia sa fie realizata pe un esantion reprezentativ, asa cum se intampla in toate tarile si nu pe intreaga populatie. Romania a realizat anchete de evaluare a starii de sanatate inca din 1957, ultima avand loc in anul 1997, pe un esantion reprezentativ de 14 000 de persoane.

De asemenea, acest program s-a suprapus peste un altul aflat in derulare de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prin care romanii beneficiau deja de un set de analize gratuite pe an, costurile fiind acoperite din fondurile CNAS. Intre iunie 2007 si septembrie 2007 cele doua programe au functionat in paralel, cu posibilitatea de a avea duble finantari pentru aceleasi analize.
De-abia dupa 3 luni de functionare, conducerea MS si CNAS au realizat acest lucru.

In 2009, se vor initia trei programe de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, a cancerului de san si a bolilor cardiovasculare. Potrivit Ministerului Sanatatii, acestea vor fi derulate in conformitate cu toate rigorile stiintifice, metodologice, administrative si logistice, astfel incat informatiile colectate sa fie de un real folos sanatatii publice, programelor de preventie si contribuabililor.