In Romania, programul este lansat in Cluj, de catre Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, urmand sa fie continuat in alte orase din tara, astfel incat sa faca posibil accesul cat mai multor pacienti cu diabet la informatii si educatie legate de afectiunea lor.
Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Nicolae Hancu, declara: "Exista un mare gol informativ despre aceasta boala, despre care lumea stie prea putin. De cele mai multe ori, la aflarea diagnosticului, pacientii trec prin stari ca: negare, anxietate, depresie si de multe ori ignoranta. Prin acest program dorim sa combatem aceste stari si sa stabilim o relatie de permanenta interactiune cu pacientii diabetici. Odata acceptata boala, tratamentul, insotit de un stil de viata riguros, aduce o imbunatatire fantastica a calitatii vietii persoanelor cu diabet."
Prima componenta din cadrul programului "Sa vorbim despre diabet", o constituie "Hartile de Conversatie", un instrument educational unic, interactiv si vizual privind diabetul zaharat. Programul este creat de Healthy Interactions, lider in furnizarea de instrumente educationale in sanatate, in colaborare cu Federatia Internationala de Diabet (IDF), cu sprijinul diviziei de ingrijire a diabetului a Eli Lilly and Company.
"Forma in care este prezentata informatia este prietenoasa si pozitiva, hartile avand fiecare o tema precisa, bine elaborata si usor de inteles", spune dr. Rodica Pasat, expert trainer in programul "Sa vorbim despre diabet". "Rolul meu este sa starnesc interesul altor cadre medicale care sa poata prezenta mai departe hartile de conversatie, dar si sa realizez direct sesiuni cu pacientii. Sistemul propus de Healthy Interactions presupune interactiune si implicare din ambele parti (educator si pacienti) si am constatat ca si in Romania, daca ai rabdare si interes, pacientii devin foarte repede dornici sa inteleaga prin ce trece organismul lor si ce pasi trebuie sa faca pentru a ajunge sa traiasca o viata normala."
Impactul global al diabetului zaharat a atins proportii epidemice, afectand nu numai indivizii, cat si societatea in ansamblul ei. Pana in 2025, IDF prognozeaza existenta a 380 de milioane de diabetici. in lipsa tratamentului sau a controlului, persoanele cu diabet zaharat pot suferi complicatii precum afectiuni ale inimii sau a rinichiului, inrautatind starea de sanatate si ridicand noi obstacole in calea tratamentului. Prin acest important program international, peste 900.000 de oameni ce traiesc cu diabet zaharat in Romania vor putea avea acces la aceste resurse inovative cu scopul de a fi ajutati sa treaca peste provocarile zilnice ale luptei cu diabetul zaharat. Programul "Sa vorbim despre diabet", este lansat in Europa si America de Nord, premergand lansarea in America Latina si Asia. Materialele au fost traduse in 25 de limbi si sunt folosite in peste 40 de tari in perioada 2008 – 2009.
Program pentru educatia pacientilor cu diabet zaharat de tip 2
Programul educational "Sa vorbim despre diabet" are scopul de a imbunatati intelegerea si modul de auto-gestionare a diabetului de catre pacienti, utilizand un mod de pregatire nou, interactiv, profesional.
De TopSanatate
Comentarii (1)
este un lucru minunat,oamenii au nevoie de cat mai multa informatie care face referire la modul de viata sanatos si cum putem preveni intr-o lume ,,alerta,, plina de griji, lipsuri cele mai grave probleme de sanatate. Daca in cazul celorlalte boli prevenirea necesita o mai buna cunoastere in cazul diabetului o informara in masa ,,,agresiva,, pliante acosdate in plina strada,conferinte locale la care pot participa toate categoriile sociale,varste de la scolari pana la pensionari cred ca ar contribui la constietizarea coplimplicatiilor pe care le aduce un mod de viata nesanatos.Singura informatie pe care o primeste omul simplu vizavi de acesta problema este cea furnizata de televiziune ,,consumul de...... care este insuficienta si neperceptibila.Am participat de curand la o conferinta ce dezbatea problema drogurilor ,conferinta locala la care au participat in numar f. mare tineri profesori ,autoritati locale,sportivi. Informarea s-a facut cu mijloace simple:filmulete,scenete ale elevilor referitoare la statistici ale consumului de droguri si victimile acestuia,prevenirea consumului de droguri.Rezultarul a fost nemaipomenit avand in vedere faptul ca a fost prima actiune la nivel local. Cred ca prin bunavointa medicilor de specialitate,printr_o abordare pe multiple cai, nu numai in cabinetele de specialitate oamenii.nu numai pacientii pot fi informati si constientizati de complicatiile unei boli atat de complexe cum este diabetul.Un bun specialist pe probleme de nutritie ,care a participat la ''Conferinte internationale '' si nu a facut nimic penru comunitate ,nu a informat nici macar pacientii intr_un cadru larg nu a facut destul pentru palmaresul profesional.
Posteaza comentariu