Program national de sustinere a cuplurilor care recurg la fertilizare in vitro

Programul va fi functional incepand cu anul 2010 si are drept scop sustinerea, de la bugetul de stat, a costurilor necesare procedurilor de fertilizare in vitro pentru 250 de tinere cupluri infertile.
"Este timpul ca infertilitatea sa fie recunoscuta de catre autoritati ca o problema medicala ce produce suferinta si care necesita compensare. Este corect ca si pacientii romani sa aiba acces gratuit la tratamente medicale dovedite utile. Am avut astazi o intalnire cu reprezentantii Comisiei de obstetrica–ginecologie a Ministerului Sanatatii si am decis ca este necesar ca  de anul viitor programele nationale ale Ministerului Sanatatii sa cuprinda si o initiativa pentru a ajuta tinerele cupluri", a declarat prof.
Dr. Adrian Streinu–Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

In program  vor fi incluse, in principal, cupluri cu varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani, urmand ca, ulterior, membrii Comisiei de Obstetrica Ginecologie a MS sa stabileasca si alte criterii. Conform initiativei, Ministerul Sanatatii va sustine financiar prima procedura de fertilizare in vitro. In cazul in care este nevoie ca aceasta sa fie repetata, urmatoarele costuri financiare vor fi suportate de cupluri.

Bugetul noului program este estimat la aproximativ 500.000 de euro anual.
Incepand de astazi, 20 octombrie 2009, pe site-ul ministerului, la adresa www.ms.ro va fi postata o alta initiativa a MS, proiectul de Legea Reproducerii Umane Asistate si Embriologiei, precum si Codul de Procedura. Acestea au fost create ca urmare a unei reale ingrijorari publice cu privire la implicatiile pe care noile tehnologii de reproducere asistata ar putea sa le aiba asupra perceptiei si valorificarii vietii umane si a relatiilor de familie.

Interventia sau cercetarea medicala din domeniul reproducerii umane asistate are ca scop diminuarea problemelor de infertilitate sau reducerea riscului de aparitie a anomaliilor ereditare.
Legea Reproducerii Umane si Embriologiei priveste toate modalitatile de utilizare a spermei, ovulelor si embrionilor cu aplicare umana si toate investigatiile care implica folosirea de embrioni umani vii. Aceasta lege prevede obligatii pentru centrele de cercetare in sensul practicarii unor standarde de calitate si siguranta adecvate, furnizarii si inregistrarii de informatii, asigurarii de consultanta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod