Progesteronul, responsabil de inflamatiile glandei mamare

Hormonul progesteron activeaza genele care pot declansa inflamatii la nivelul glandei mamare, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea Michigan.
Potrivit publicatiei Science Daily, aceasta inflamatie indusa de expunerea la progesteron poate reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea celulelor canceroase. Progesteronul este un hormon steroid care este secretat in mod natural si ajuta la dezvoltarea armonioasa a glandelor mamare. Dupa ce a fost asociat cu un risc crescut de cancer mamar, un studiu aparut in Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology a examinat genele pe care le activeaza progesteronul, precum si efectele pe care acesta le are pe cobai soareci.


Rezultatele arata ca o expunere la progesteron in limite normale declanseaza o inflamatie care favorizeaza dezvoltarea sanului. Cu toate acestea, expunerea la prostesteron in timpul terapiilor de substitutie hormonala din timpul menopauzei s-a dovedit ca mareste riscul de cancer la san.

"Se pare ca progesteronul activeaza o paleta variata de gene implicate in anumite procese biologice. Toate aceste procese pot fi relevante pentru dezvoltarea cancerului mamar", afirma dr. Sandra Haslam, co-autor al studiului.

Inflamatia este un proces in care globulele albe se deplaseaza intr-un tesut.
Una dintre aceste globule albe care migreaza in san in timpul inflamatiei este celula macrofaga. In general, rolul celulelor macrofage este de a ajuta la dezvoltarea glandelor. Insa "celulele macrofage pot sa stimuleze si dezvoltarea tumorilor maligne de la nivelul sanului. Astfel, o expunere indelungata la progesteron (cum se intampla in cazul terapiilor de substitutie hormonala din timpul menopauzei) poate sa stimuleze dezvoltarea tumorilor", arata specialistii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod