Attila Cseke, ministrul Sanatatii a prezentat astazi prioritatile Ministerului Sanatatii pentru anul 2010.
1. Descentralizarea spitalelor. Se are in vedere tranferul unitatilor sanitare publice la administratia locala pana la 1 iulie 2010.
2. Identificarea unor surse suplimentare de finantare a sistemului.
3. Informatizarea. Incepand cu 1 ianuarie 2011, Ministerul Sanatatii intentioneaza introducerea cardului national de sanatate. Cardul reprezinta un mijloc de reducere a birocratiei in sistem. Cetatenii nu vor mai avea nevoie de adeverinte care sa ateste ca sunt platitori de asigurari, pe acest document urmand sa se gaseasca toate datele privind dovada calitatii de asigurat, dar si istoricul bolilor si al tratamentelor. Mai mult, angajatul poate verifica daca angajatorul a platit contributia la asigurarile de sanatate.
4. Reforma structurala a sistemului medical cu punct de plecare medicina primara. Punctul de plecare in reformarea structurala a sistemului va fi medicul de familie. In anul 2010 se va regandim plata medicilor de familie in functie de numarul pacientilor inscrisi pe liste. Medicul de familie va fi retribuit in functie de serviciul medical prestat pacientului.
Ministrul a subliniat ca 2010 va fi un an greu in Sanatate din punct de vedere financiar si nu numai. Bugetul Ministerului Sanatatii pentru anul acesta este de 4191,6 milioane lei, aproximativ la nivelul anului 2009 atunci cand pentru Sanatate au fost alocate 4 044,6 milioane de lei
"Vom avea dificultati in sustinerea programelor de sanatate (82% fata de 2009), a programelor de investitii in infrastructura si in aparatura medical (53% fata de 2009). De asemenea, ne vom confrunta cu probleme in asigurarea necesarului de medicamente si materiale sanitare in unitatile de primiri urgente (UPU) –(50%) si cele de transfuzie sanguina (50%). Totusi, am speranta ca vom putea corela finantarea cu nevoile sistemului sanitar, dar, pe de alta parte trebuie sa si eficientizam folosirea resurselor financiare in sistem", a declarat ministrul Sanatatii.
De asemenea, ministrul Sanatatii si-a exprimat nemultumirea fata de bugetul alocat acest an. "Nu sunt multumit de bugetul alocat domeniului sanitar, este un buget pentru un an de criza. Asa cum s-a aratat si in raportul privind sistemul sanitar din anul 2008 al Comisiei Prezidentiale, este nevoie de un procent de 6% alocat din PIB in 4-7 ani."
Posteaza comentariu