Aclasta (acid zoledronic 5 mg) este un medicament eficient impotriva osteoporozei care scade semnificativ riscul fracturilor si este destinat atat femeilor aflate la postmenopauza, cat si barbatilor in virsta de peste 50 de ani cu risc ridicat de fracturi. Inclusiv persoanele care au suferit recent o fractura de sold intr-un traumatism minor pot sa apeleze la acest tratament.
Tratamentul consta intr-o singura perfuzie pe an
Face parte dintr-o clasa de medicamente extrem de eficiente in osteoporoza - bisfosfonatii - care se administreaza fie pe cale orala, fie intravenoasa. Aclasta se administreaza intravenos cu ajutorul unei perfuzii pe an si reduce cu 70% riscul de fracturi vertebrale, cu 41% riscul de fracturi de sold si cu 25% riscul de fracturi nonvertebrale.
Despre modalitatea de actiune si eficienta bisfosfonatilor, prof. dr. Horatiu Bolosiu ne spune ca "acestia inhiba resorbtia osoasa, adica impiedica osul sa se <topeasca>. Bisfosfonatii administrati pe cale orala asigura doar 1 - 2% absorbtia si un risc de intoleranta gastrica, iar cei administrati intravenos se absorb in proportie de 50% si nu au efecte secundare. i". Trebuie sa stim ca este mult mai aderent un bolnav care ia un tratament mai rar, decat unul care ia medicamentele in fiecare z
Atentie pentru persoanele cu insuficienta renala severa
In prospectul medicamentului este precizat ca medicii trebuie sa aiba grija la administrarea acestui tratament in cazul persoanelor cu insuficienta renala severa. Reactiile adverse sunt semnalate in primele 3 zile de la prima doza de Aclasta, printre ele numarandu-se: febra, mialgie, simptome asemanatoare gripei, artralgie si cefalee. Majoritatea simptomelor au fost usoare pana la moderate. "Exista o singura complicatie: osteonecroza mandibulei care are legatura si cu igiena dentara precara si se poate preveni prin rezolvarea problemelor dentare", mai adauga prof. dr. Horatiu Bolosiu.
Pretul acestui tratament se situeaza in jurul sumei de 1680 ron necompensat, insa specialistii sustin ca este echivalent cu costurile necesare pentru un tratament care presupune administrare zilnica timp de un an.
Afecteaza peste 200 milioane de femei si barbati
Osteoporoza este o boala silentioasa, care nu prezinta simptome. Primele semne se manifesta doar cand apar complicatiile: fracturi ale vertebrelor, ale bratelor sau cea mai severa dintre ele, fractura de sold.
La nivel mondial, osteoporoza afecteaza peste 200 milioane de femei si barbati. In Romania, numarul persoanelor afectate se ridica la 1 milion. Specialistii estimeaza ca in viitorii ani numarul cazurilor de osteoporoza va creste, la nivel global ajungandu-se pana la 1 miliard de persoane afectate.