"Acum dupa ce am trecut de anumite bariere, nu mai putem sa vorbim despre un transplant facial total ca fiind ceva greu realizabil. Din punct de vedere tehnic el este ca si realizat si se face tinand cont de nevoile pacientului", sustine dr. Laurent Lantieri, chirurgul francez care a efectuat trei dintre cele sase transplanturi faciale din lume.
Intr-o operatie realizata weeekendul trecut, o echipa de medici din Paris au transplantat partea superioara a fetei unui barbat de 30 de ani care a suferit arsuri grave in 2004. Medicii sunt de parere ca au depasit anumite bariere, realizand in acelasi timp primul transplant la nivelul mainilor si in partea superioara a fetei (inclusiv scalpul, fruntea, nasul urechile si pleoape).
Primul transplant facial partial a fost realizat de medicii din Amiens, un oras din Franta in anul 2005 in cazul unei paciente de 38 de ani, Isabelle Dinoire, care a fost mutilata de cainele ei. Desi exista teama ca organismul ei ar putea respinge partile transplantate (nasul, barbia si buzele) acum medicii sustin ca femeia s-a adaptat foarte bine cu noua fata, atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic.
De atunci au mai fost realizate inca trei transplanturi faciale partiale in China (pacientul a fost mutilat de un urs, insa a decedat intre timp) si Statele Unite ale Americii. Anul trecut, in orasul Cleveland din statul american Ohio medicii afirmau ca au realizat cel mai extins transplant, inlocuind 80% din fata unei femei cu portiuni de la un donator decedat.
Alte trei transplanturi s-au efectuat in Franta, iar luna trecuta chirurgii de la Spitalul Henri Mondor din Paris au petrecut 15 ore in sala de operatii pentru a reface fata unui pacient care a suferit leziuni grave in urma unui accident cu arme de foc.
Primul transplant facial total este realizabil
Dupa trei transplanturi realizate, un chirurg francez sustine ca fiecare parte a fetei poate fi transplantata, tinandu-se cont de necesitatile pacientului, titreaza BBC News.
De TopSanatate