Primul transplant combinat de pancreas-rinichi din Capitala
Medicii din Centrul de chirugie si transplant hepatic Fundeni au efectuat, la sfarsitul saptamanii trecute, transplanturi maraton. In premiera pentru Capitala a fost realizat transplantul de pancreas, pacienta fiind un medic in varsta de 29 ani, cu o forma grava de diabet. Pe langa transplantul de pancreas, de duminica de la pranz pana ieri dimineata, medicii de la clinica din Fundeni au mai realizat doua transplanturi de ficat. Medicii de la Fundeni si cei de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj au salvat viata a 7 pacienti. "A fost un sfarsit de saptamana plin din punct de vedere chirugical. Dar ce este foarte important este intelegerea de care au dat dovada familiile a doua persoane in moarte cerebrala, acceptand prelevarea unor organe vitale care au permis salvarea vietii altor semeni", a declarat prof. dr. Irinel Popescu, directorul Clinicii de Chirugie si Transplant hepatic Fundeni.
Initial, medicii de la Spitalul de Urgenta din Capitala au anuntat prezenta unui donator cadavru, in varsta de 23 de ani. Celalalt donator in varsta de 9 ani a fost identificat la Cluj, fiind in moarte cerebrala, dupa un accident rutier. De la tanara din spitalul bucurestean au fost prelevate ficatul, pancreasul, rinichii si cordul. Ficatul a fost transplantat de prof. Irinel Popescu unui tanar din Cluj care suferea de insuficienta hepatica acuta. Tanarul era in coma, stare care s-a mentinut si dupa interventie, dar medicii spera sa-l salveze cu acest nou ficat. Prelevarea pancreasului a permis insa realizarea, in clinica prof. dr. Irinel Popescu, a primului transplant de acest fel din Capitala, pacienta fiind medic in Constanta. Femeia suferea de o forma grava de diabet. "A fost nevoie de un transplant combinat: rinichi si pancreas. Donatorul rinichiului a fost, in acest caz, o persoana in viata, doar pancreasul fiind de la cadavru", a mai spus profesorul Irinel Popescu. La realizarea primului transplant combinat rinichi-pancreas din Capitala a asistat si profesorul Mihai Lucan, de la Cluj.
Ficatul micutului a fost transplantat, in Bucuresti, unui barbat de aproximativ 50 ani, iar rinichii au salvat viata unor bolnavi din clinica de chirugie si tarnsplant renal din Cluj, condusa de profesorul Mihai Lucan.
Prof. dr. Irinel Popescu a precizat ca este necesara reglementarea problemei transplantului dublu, pacreas-rinichi, intrucat bolnavul ar avea nevoie de doua organe. Deoarece el figureaza pe lista de pacienti a unui medic, nu le poate primi de la un donator cadavru pe amandoua. "Asa a fost in cazul doctoritei din Constanta. Desi corect era sa prelvam un rinchi si un pacreas pentru ea, nu am putut retine decat pacreasul, intrucat bolnava figura pe lista mea de asteptare. Din acest motiv, am apelat la un donator in viata de la care am transplantat un rinichi", a explicat profesorul Irinel Popescu. liana.subtirelu@gandul.info