coronavirus

Primul indiciu al infecției cu coronavirus: Simptomul care impune izolarea rapidă

Medicii recomandă testarea și izolarea persoanelor care își pierd mirosul și gustul, chiar dacă acestea nu au alte simptome.

O mama care nu-si mai poate da seama dupa miros cand scutecul bebelusului ei trebuie schimbat. Bucatari care de regula puteau numi dupa miros fiecare condiment dintr-o farfurie acum nu mai pot detecta nimic. Altii spun ca nu mai simt mirosul samponului si nici macar mirosul patrunzator al litierei pisicii. Toate aceste situatii enumarate de The New York Times deriva dintr-o anomalie care apare subit, pierderea mirosului.

Anosmia, pierderea mirosului, si ageusia, pierderea gustului, care de obicei insoteste prima manifestare amintita aici, se dovedesc primele semne ale Covid-19, boala provocata de coronavirus și pot fi posibili indicatori ai infectiei, scrie ziarul citat.

Avertismentul medicilor britanici

Pe baza informatiilor transmise de colegii din toata lumea, medicii ORL-isti britanici le-au recomandat vineri adultilor care isi pierd simtul mirosului sa se izoleze timp de sapte zile, chiar daca nu au alte simptome, pentru a preveni raspandirea coronavirusului.

Datele publicate sunt limitate, dar medicii sunt suficient de ingrijorati si au transmis un semnal de alarma.

„Dorim sa avertizam ca acesta este un semn de infectie si ca oricine isi pierde mirosul ar trebui sa se autoizoleze. Ar putea contribui la incetinirea transmiterii si la salvarea unor vieti”, a scris intr-un email Prof. Claire Hopkins, presedintele Societatii Rinologice Britanice.

Impreuna cu Nirmal Kumar, presedintele ENT UK, un grup care reprezinta medicii ORL din Marea Britanie, Claire Hopkins ii indeamna pe angajatii din sistemul sanitar sa foloseasca echipament de protectie cand trateaza pacienti care si-au pierdut simtul mirosului. Ei ii avertizeaza sa nu faca endoscopii ale sinusurilor daca nu sunt absolut necesare, deoarece virusul se poate inmulti in nas si in gat, iar o examinare ar putea provoca tuse sau stranut care ii pot infecta pe medici.

Risc ridicat pentru medicii ORL


Doi specialisti ORL britanici care au fost infectati cu coronavirus sunt acum in stare critica, a declarat Dr.
Hopkins, adaugand ca si rapoartele anterioare din Wuhan, China, locul in care a inceput epidemia, au atras atentia ca multi specialisti ORL au fost infectati si au murit.

Specialistii britanici au citat rapoarte din alte tari care indica faptul ca un numar semnificativ de pacienti cu coronavirus au avut anosmie. In Coreea de Sud, unde se fac teste pe scara larga, 30% din 2.000 de pacienti depistati pozitiv au avut anosmie ca simptom principal.

Academia americana de otorinolaringologie a publicat informatia pe site, precizand ca pierderea mirosului si gustului sunt simptome importante asociate cu Covid-19 si ca au fost observate la pacienti testati pozitiv care nu mai aveau alte simptome.

In lipsa alergiilor si sinuzitei, aceste simptome ar trebui sa-i alerteze pe medici pentru a face teste pacientilor si pentru a lua in considerare izolarea acestora.
„Sunt tot mai multe dovezi ca ORL-istii se numara printre grupurile cu cel mai mare risc cand fac operatii ale cailor respiratorii si examinari. In China, Italia si Iran au fost raportate rate mari de transmitere a Covid-19, multe ducand la decese”, arata organizatia mentionata.

Dr. Rachel Kaye, profesor de otorinolaringologie la Rutgers, a spus ca a fost alertata de colegii de la New Rochelle, New York, un focar al epidemiei din SUA, ca pacientii cu anosmie au fost depistati cu coronavirus. „Asta a starnit multe alarme pentru mine personal”, a spus ea, explicand ca multi pacienti nu stiu sa se izoleze. Departamentul in care ea lucreaza la Rutgers a inceput sa foloseasca echipament de protectie si a oprit examinarile care nu sunt urgente. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod