"Acest ghid este vital pentru profesionistii care asista victimele si ii va ajuta in activitatea lor de zi cu zi", a declarat Marlène François Lays, Reprezentantul UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, in deschiderea evenimentului.
Ghidul este destinat tuturor specialistilor care intra in contact direct cu victimele violentei in familie si cu agresorii familiali, specialistilor implicati in conturarea politicilor sociale de incluziune, dar si studentilor din domeniu. Documentul a fost elaborat in colaborare cu profesionisti cu experienta in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie: politisti, procurori, medici de urgenta, medici legisti, asistenti sociali, psihologi, consilieri juridici, profesori universitari, organizatii neguvernamentale.
In Romania, amploarea fenomenului reiese din datele statistice colectate de Agentia Nationala pentru Protectia Familiei: 2004 - 8.104 cazuri de violenta in familie si 84 de cazuri soldate cu decesul victimei; 2005 - 9.537 de cazuri si 69 de decese; 2006 - 9.372 de cazuri si 151 de decese; primele 9 luni 2007 – 6.717 cazuri si 103 decese. Agentia estimeaza ca numarul real al cazurilor de violenta in familie este mult mai mare pentru ca multe victime nu se prezinta la institutiile competente sau nu declara problema reala cu care se confrunta.
"Ghidul de interventie in cazurile de violenta in familie" va ajuta specialistii din toate domeniile implicate in prevenirea si combaterea violentei in familiei sa trateze integral fiecare caz, adica sa se asigure ca victimele primesc asistenta completa: medicala, juridica si psihologica. Un sistem unitar de abordare a cazurilor de violenta in familie si un limbaj comun tuturor institutiilor implicate vor ajuta eforturile de combatere a fenomenului si vor duce la diminuarea lui.
Primul ghid de interventie in cazurile de violenta in familie
Agentia Nationala pentru Protectia Familiei si UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, au lansat miercuri, 5 decembrie, primul "Ghid de interventie in cazurile de violenta in familie".
De TopSanatate
Comentarii (1)
este foarte bine ca ati avut aceasta idee, dar ce idee imi dati mie pentru un caz in care un vecin are comportament urat fata de mai multe femei singure de pe strada. Si mai este si consilier la primarie!
Posteaza comentariu