Potrivit dr. Ion Bazac, Ministrul Sanatatii, "99%, este sigur ca avem de-a face cu primul caz de imbolnavire din Romania. Din punt de vedere epidemiologic, nu trebuie luate masuri suplimentare, in afara celor legate de membrii familiei si de persoanele cu care a intrat in contact. Altfel, nu exista niciun motiv de ingrijorare".
In data de 26.05, femeii i s-au recoltat probe la Inst. Matei Bals, iar in cursul zilei de astazi, in urma confirmarii infectiei cu H1N1, se recolteaza probe de la membrii familiei, asigurandu-se izolarea acestora. In momentul de fata, starea pacientii este buna, nu mai are febra si necesita doar tratament medicamentos simptomatic.
Este in curs de desfasurare o ancheta epidemiologica ampla coordonata de catre Centru pentru Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile pentru identificarea contactilor femeii de la momentul sosirii in Romania, inclusiv a persoanelor din zborul cu care a sosit in tara pentru a lua masurile de prevenire care include testarea si izolarea acestora.
Romania a avut pana acum 66 de cazuri suspecte
"Romania a avut pana acum 66 de suspiciuni. Eu nu le-am anuntat oficial pentru ca ele nu au fost confirmate de rezultatele examenului de laborator, dar la fiecare suspiciune se declanseaza o ancheta epidemiologica. Stim in permanenta orice fel de persoana care a stat in contact in avion, iar persoana suspicionata este obligata sa declare absolut toate persoanele cu care s-a intalnit din momentul in care simptomatologia i-a fost declansata", a declarat Ion Bazac, Ministrul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii recomanda ca toate persoanele care se intorc dintr-o tara afectata de circulatia noii tulpini de virus gripal si au simptome respiratorii si febra sa se prezinte de urgenta la medic.
Simptomele noii gripe A(H1N1) la om sunt in general asemanatoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febra, simtome respiratorii cum ar fi tuse si secretii nazale, dureri in gat, eventuale ale simtpome cum ar fi: dureri generalizate (in special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseala, voma sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate in unele din recentele cazuri de gripa cu noul virus. In anumite cazuri este posibila aparitia unor complicatii grave chiar si la persoane sanatoase infectate cu noul virus.
Ce masuri de prevenire trebuie sa luam?
Ministerul Sanatatii ne recomanda sa avem mare grija la igiena personala (in special sa ne spalam pe maini cu apa calda si sapun), sa folosim batista personala pentru stranut si tuse, sa nu luam medicamente fara o recomandare din partea unui medic si sa amanam pe cat posibil calatoriile in zonele afectate.
Recomandari pentru calatori
Orice persoana care prezinta semne de gripa – febra, simptome respiratorii - si care s-a intors, in ultimele 7 zile, din zonele in care au fost inregistrate cazuri, trebuie sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia.
In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, se vor avea in vedere urmatorele:
- izolarea la domiciliu;
- purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu);
- anuntarea imediata a medicului de familie;
- in cazul in care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase (spital de boli infectioase, sectia de boli infectioase).
Posteaza comentariu