"Avem o sumedie de intrebari fara raspunsuri, cea mai importanta este daca sangerarea in sine poate produce leziuni ale musculaturii inimii pe viitor, motiv pentru care aceasta este zona ce urmeaza sa fie cercetata", a declarat cercetatorul Stuart Cook de la Centrul pentru Cercetare Clinica MRC de la Colegiul Imperial din Londra.
"Cu cat intelegem mai mult ceea ce s-a intamplat in timpul si dupa un atac de inima, cu atat sunt mai mari sansele ca oamenii de stiinta sa descopere noi modalitati de combatere a daunelor provocate de un infarct", a adaugat omul de stiinta.
O persoana sufera un infarct cand artera care aduce sangele la inima se blocheaza, lasand, astfel, muschiul inimii fara sange si fara oxigen. Din aceasta cauza, celor mai multi dintre pacientii care au suferit un infarct li s-a implantat un tub din metal, numit stent, care mentine deschisa artera blocata.
Studiile recente au aratat ca unele persoane prezinta sangerari in interiorul muschiului inimii cand sangele incepe sa pompeze in muschi. Pana acum, cercetatorii nu stiau care este semnificatia acestei sangerari.
Pentru realizarea noului studiu, cercetatorii au folosit imaginile captate prin rezonanta magnetica (MRI) pentru a examina sangerarea din interiorul inimii, in cazul a 15 indivizi care au suferit recent un infarct.
Astfel, imaginile sugerau ca pacientii care au suferit un infarct de intensitate mare, in timpul caruia mai multi muschi ai inimii au fost afectati, sangerarea era mai abundenta decat in cazul celor care au suferit un infract relativ mai mic.
"Studiul nostru ne ajuta sa intelegem leziunile care pot fi cauzate de infract", a declarat autorul studiului Declan O'Regan, tot de la Colegiul Imperial din Londra. "Folosindu-ne de aceste noi metode de scanare, am aflat ca pacientii care prezinta sangerari in interiorul muschiului inimii au o sansa mult mai mica de recuperare", a completat acesta.
Sursa: Live Science
© Copyright:
Primele imagini ale inimii dupa un infarct
Pentru prima data medicii au reusit sa obtina imagini cu sangerarile inimii, care apar imediat dupa un infarct. Studiul, care a aparut pe 19 ianuarie in jurnalul de Radiologie, precizeaza ca prin cantitatea de sange de la nivelul muschiului inimii se poate indica cat de afectata este inima unei persoane dupa un infarct.
De TopSanatate
Comentarii (1)
asi dori sa vad o coronografie cu explicatiile respective !asa ,multi s-ar lasa de fumat!
Posteaza comentariu