In ultimele trei saptamani, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti au fost adusi, in stare grava, patru copii cu arsuri profunde.
Trei dintre acestia prezinta arsuri profunde pe mai mult de 50% din suprafata corpului produse in urma unor incendii la domiciliu.
“Cele mai frecvente arsuri, produse prin contact cu lichide fierbinti, care afecteaza in principal copiii de varste mici, pot fi prevenite cu usurinta. Arsurile prin flacara-explozie pot fi preintampinate prin supravegherea atenta a copiilor si a surselor de foc, in perioada rece. De asemenea, copiii de varsta mica nu trebuie lasati nesupravegheati la domiciliu. Pe site-ul spitalului, www.spitaluldecopii.ro, parintii pot gasi in sectiunea „Sfaturi pentru mami si tati”, un ghid educativ intitulat „10 pericole de care trebuie sa iti feresti copilul”, a declarat Prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti.
Cum tratam o arsura majora?
Andra Cristea, medic dermatolog ne spune ca in functie de gravitate, arsurile pot avea trei grade: arsuri de gradul 1 (sunt limitate la stratul superficial al pielii, leziunile sunt rosii si dureroase, usor umflate, iar pielea se poate coji dupa 1-2 zile; arsurile de gradul 2 sunt mai profunde (afecteaza si al doilea strat al pielii, sunt foarte dureroase si se formeaza basici, pielea este foarte rosie, cu un aspect patat, iar edemul poate fi semnificativ; arsurile de gradul 3 (afecteaza toate straturile pielii, care capata un aspect negricios, sunt putin sau deloc dureroase, pentru ca nervii sunt distrusi.
"O arsura de gradul 1 de mici dimensiuni poate fi tratata cu usurinta acasa. Dintre arsurile de gradul 2, necesita vizita la medic cele cu un diametru mai mare de 5 cm, cele localizate pe fata, maini, picioare, zona genitala, fese sau articulatii mari. Orice arsura de gradul 3 necesita ingrijire medicala de urgenta", explica specialistul.
1. Consultul medical este obligatoriu!
2. Hainele lipite de arsura NU vor fi indepartate!
3. Rana va fi acoperita cu o compresa sterila sau un cearceaf curat. Nu se vor folosi paturi sau prosoape care au tendinta sa se lipeasca de rani.
4.
Posteaza comentariu