Pramipexol si "Sindromul Picioarelor Nelinistite"

Potrivit noilor studii, pramipexol (Mirapexin
Compania germana Boehringer Ingelheim anunta ca rezultatele unui nou studiu arata ca substanta activa munita pramipexol (Mirapexin®) poate reduce semnificativ tulburarile de somn, care adesea reprezinta cel mai deranjant simptom pe care il acuza pacientii care sufera de afectiunea numita "Simdormul Picioarelor Nelinistite" (SNP).

Descoperirea, prezentatarecenta la cea de-a 60-a Reuniune Anuala a Academiei Americane de Neurologie (ANN) de la Chicago, S.U.A., evidentiaza avantajul unui tratament pentry SNP care se adreseaza simtomelor primcipale ale bolii, cum ar fi nevoia incontrolabila de a misca picioarele, precum si simptomele secundare, cum sunt: tulburarile de somn.

Tratamentul cu pramipexol imbunatateste calitatea vietii persoanelor afectate mai ales fiindca actioneaza rapid, primele ameliorari obsrvandu-se chiar dupa prima noapte.

Prof. Luigi Ferini-Strambi de la Centrul de Tulburari ale Somnului, Universitatea Vita-Salute, San Raffaele, Milano (Italia), autorul-coordonator al studiului, declara: "Cele mai multe persoane care sufera de SPN si care cauta sprijin medical au fost privati de odihna multa vreme, din cauza impactului negativ al SPN Faptul ca pacientii pot simti beneficiile unui tratament simplu si eficace chiar din prima zi reprezinta un progres extraordinar.
Dincolo de faptul ca pot avea o seara mai placuta, in care pot sta asezati in mod confortabil, ei se pot bucura de o noapte de somn fara sa fie deranjati de impulsul incontrolabil de a misca picioarele. Pentru cei mai multi pacienti cu SPN, aceasta inseamna ca pot sa recastige, in sfarsit, calitatea vietii".

In studiu, un test randomizat, dublu-orb si placebo-controlat a vizat adulti, care acuza simptonede minim 2-3 ori pe saptamana, iar imbunatatirile au fost evaluate in functie de metoda independenta de masurare a diverselor aspecte legate de calitatea somnului. Studiul a fost primul care a evaluat efectul pramipexolului asupra somnului, utilizand un instrument multi-dimensional, raportat la pacient.

Rezultatele pentru grupul de pacienti tratati cu pramipexol au aratat ca tulburarile de somn s-au redus de la 52,5 la 27,8 dupa 12 saptamani, comparativ cu rezultatele din grupul caruia i s-a administrat placebo - de la 55,6 la 38,5. Aceasta inseamna ca grupul tratat cu pramipexol a atins un nivel aproape de normal, uneori chiar dupa prima noapte de tratament (un scor de 24,5 este considerat normal).


Cu toate ca SPN se distinge prin agravarea simptomelor in timpul noptii, multi pacienti acuza aceste simptome si in timpul zilei. Mai mult, functionarea organismului in timpul zilei este ingreunata de somnolenta din cauza lipsei de somn din timpul noptii, ceea ce creste nevoia de tratament eficace cu actiune rapida asupra simptomele bolii, atat diurne cat si nocturne.

Datele generale prezentate de AAN confirma ca pramipexol este un tratament foarte eficace si cu actiune rapida pentru tratarea sindromului picioarelor nelinistite (SPN), in multe cazuri chiar si la doza cea mai redusa si dupa prima noapte. Pramipexol aduce imbunatatiri nu numai simptomelor foarte neplacute si uneori dureroase resimtite de pacientii cu SPN in timpul noptii, dar poate de asemenea diminua simptomele diurne.

Sindromul Picioarelor Nelinistite este o disfunctie neurologica ce se caracterizeaza printr-o nevoie incontrolabila de a misca picioarele, de obicei insotita de senzatii neplacute si dureroase la nivelul picioarelor. SPN afecteaza pana la 10% din populatia adulta cu varsta intre 30 si 79 de ani, la nivel mondial iar circa o treime din pacienti sufera simptome de doua ori pe saptamana sau mai des, ceea ce le produce discomfort moderat si sever.


Simptomele se agraveaza in timpul noptii, pacientii adormind cu greu si neputand sa mentina starea de somn. Tulburarile de somn pot duce la somnolenta diurna exagerata si pot compromite performantele profesionale. Sindromul Picioarelor Nelinistite are, de asemenea, un impact mare asupra activititatilor sociale care solicita mentinerea posturii imobile a corpului.  

Pramipexol (cunoscut in Europa sub denumirea comerciala de Mirapexin®) este o substanta activa dezvoltata de Boehringer Ingelheim, aprobata initial in 1997 pentru tratarea simptomelor maladiei idiopatice Parkinson in stadii precoce, ca monoterapie sau in combinatie cu levodopa. Pramipexol a fost aprobat in 2006 pentru tratarea simptomelor de SPN moderat-sever. La ora actuala, pramipexol este autorizat in peste 80 de tari din toata lumea.

Reactiile adverse cel mai frecvent semnalate sunt greata, durerile de cap, senzatii de ameteala si oboseala. Cele mai frecvent raportate reactii advrese in testele clinice pentru cazurile de boala Parkinson au fpst senzatii de greata, dischinezie, hipotensiune, ameteala, somnolenta, insomnie, constipatie, halucinatii, dureri de cap si senzatii de oboseala.

 
Pramipexol poate induce brusc starea de somn unor pacienti, chiar si in timpul unor activitati diurne normale, cum ar fi sofatul.

In timpul tratamentului cu pramipexol unii pacienti pot suferi halucinatii sau pot avea senzatia de ameteala, transpiratie sau greata, la ridicarea in picioare.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • doina pe 20 Iul 2015, 14:36
    sindromul picioarelor nelinistite

    Cu multumiri anticipate , doresc sa stiu dc cei care sufera de acest sindrom al picioarelor nelinistite ( eu folosesc pramipexol ) sunt pasibil si de boala parkinson. Cu stima

    0
    0

  • VIORICA pe 7 Sep 2011, 12:30
    despre pramipexol

    mama sufera de parkinson,ia tratament :isicom 250g,verigit 100,reqiup de 4 mg,dar ii amortesc picioarele f.tare,miinele tremura din ce in ce mai tare,daca ar lua acest med.pramipexol iar folosi ceva sa nu ii mai amorteasca picioarele?Multumesc pentru intelegere.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod