Porumbul si spanacul mentin vederea tanara



Imbatranirea ochilor poate fi intarziata printr-un consum regulat de fructe si legume cu carotenoizi. Acestia se gasesc in fructe si legume de culoare verde inchis, galbene sau portocalii.

Mancati mai ales porumb si spanac daca vreti sa va feriti de boli precum degenerescenta maculara, afectiune oftalmologica in urma careia se distruge vederea centrala. Boala afecteaza 20% dintre persoanele trecute de 65 de ani, iar cei mai expusi sunt batranii cu ochi albastri sau verzi.

Fructele si legumele galbene, portocalii si verzi contin luteina si zeaxantina, carotenoizi ce protejeaza macula (zona de marimea unui varf de creion din centrul retinei). Porumbul si spanacul sunt principalele surse pentru ambii carotenoizi.



Expertii recomanda o crestere a cantitatii acestor vegetale in dieta de doua-patru ori mai mult decat de obicei pentru a obtine o crestere masurabila atat in densitatea pigmentului macular, cat si in concentratia de luteina in sange.

"Este recomandata suplimentarea cu micronutrienti, vitamine antioxidante C si E sau minerale cum ar fi zincul si seleniu, cofactori esentiali ai enzimelor antioxidante, pentru terapie, in formele incipiente de boala, dar si pentru preventie", afirma Adina Enachescu, oftalmolog la Clinica Alcor, membru al Asociatiei de medicina antiaging.

Suplimentele nutritionale ar putea preveni orbirea a 300.000 de pacienti in urmatorii cinci ani. "Din pacate, administrarea de micronutrienti nu poate reface vederea pierduta in cazurile avansate ale bolii.
Atunci cand degenerescenta maculara legata de varsta este deja intr-o faza avansata se folosesc variante terapeutice precum laserul, terapia fotodinamica sau medicamente injectate la nivelul ochiului", adauga Adina Enachescu.

Carotenoizii se gasesc si in organism, exclusiv in pigmentul macular galben, regiunea centrala a retinei. "Pe masura ce imbatranim insa, nivelul acestor substante scade. Un aport crescut al carotenoizilor luteina si zeaxantina conduce la o crestere in densitate a pigmentului si, astfel, la o protectie crescuta", mai spune medicul.

Privirea incetosata, semn de alarma

Primele simptome ale degenerescentei maculare constau in aparitia in campul vizual central al unor zone incetosate, neclare sau distorsionate, boala putand evolua pana la orbire.


"Cele mai expuse sa dezvolte boala sunt persoanele de varsta a treia, dar, independent de riscurile individuale ale fiecaruia, este recomandat sa purtam ochelari de soare inca din copilarie", mai recomanda oftalmologul Adina Enachescu.

> Ochii albastri sau verzi sunt mai expusi sa dezvolte degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV)

> Varsta: cu cat inaintam in varsta cu atat riscul este mai mare.

> Sex: femeile se imbolnavesc mai mult decat barbatii.

> Predispozitie familiala: cu cat au fost afectati mai multi membri ai familiei cu atat este mai mare riscul de a dezvolta boala.

> Vasele subtiri la fundul de ochi indica un risc crescut.

> Fumatul: riscul la fumatori este mai mult decat dublu fata de nefumatori.

> Cantitatile mari de lumina solara au un efect negativ asupra retinei.

> Hipertensiunea arteriala: prin riscul de tromboza la nivelul fundului de ochi ce poate cauza DMLV.

> Supraponderalitatea/obezitatea: din cauza acestei boli prea putini carotenoizi se depoziteaza in macula.

> Originea etnica: oamenii cu pielea deschisa au risc mai inalt sa sufere de DMLV.