Pompa de langa inima

PULSUL MEDICINEI Conferentiar doctor Mircea Patrut, seful sectiei de Chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Militar Central, relateaza cateva noutati de senzatie scoase in evidenta de mii de oameni din elita chirurgiei mondiale.
Inginerii impreuna cu chirurgii au pus la punct un fel de pompe mici care, implantate in corpul bolnavului, ajuta ventriculul suferind sa-si execute sarcinile. In tulburarile de ritm, el se contracta des, dar nu se mai poate umple cu sange si deci si pompajul e insuficient.
Aceste pompite implantate si racordate la ventriculul bolnav imping si ele o cantitate de sange care nu se mai regaseste in debitul muschiului ventricolului. Un senzor semnaleaza care este deficitul de sange pompat si pompita suplimenteaza debitul ventricolului doar cu cat este nevoie. Exista un tip de pompita care ajuta ventricolul stang, alt model care se alatura activitatii ventricolului drept si un model de aparat pentru ambele ventricole. Grefarea acestor mici pompe il scutesc pe bolnavul de inima de tratamentul pe toata viata cu anticoagulante.
Aceasta administrare de anticoagulante trebuie cumpanita cu mare atentie pentru a impiedica sa se formeze cheaguri. In 40% din cazuri aceste pompite pot fi scoase dupa cateva luni fiindca primind ajutor ventricolul bolnav isi revine. Se orienteaza tot mai mult chirurgia cardiaca spre operatiile miniinvazive, acelea cu mici incizii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod