Poluarea omoara anual 21.000 de oameni

Potrivit celui mai recent raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, efectele poluarii asupra sanatatii sunt extrem de daunatoare: aceasta este cauza mortii a 21.000 de persoane in fiecare an.

Ozonul este din ce in ce mai periculos pentru sanatate. In 25 de state europene nivelul de ozon depaseste 70 micrograme/metrul cub. Se estimeaza ca, desi nivelul acestui va scadea datorita inanspririi metofdelor legislative, mortalitatea prematura se va reduce doar cu 600 de cazuri pe an intre 2000 si 2020.
 
Expertii OMS sustin ca, in mod paradoxal, concentratiile de ozon sunt scazute in zonele urbane cu mult trafic, fata de zonele rurale sau izolate. Intrand in reactie cu dioxidul de azot produs de masini, ozonul este practic distrus.

Acest gaz nociv se acumuleaza insa in zonele verzi unde nu se pune in functiune mecanismul de autodistrugere existent in centrele marilor orase.

Ozonul este un gaz toxic, urat mirositor. Ozonul din aerul pe care il inspiram, prezinta riscuri insemnate. Ca urmare a reactivitatii sale crescute, ozonul in concentratii crescute interactioneaza cu substantele organice alterandu-le structura. Daca ozonul este inspirat in plamani, poate sa duca la lezarea acestora. De asemenea, poate duce la ingreunarea respiratiei si iritatii ale cailor respiratorii si poate agrava bolile cronice ale aparatului respirator cum este astmul.

Sursa: http://it.health.yahoo.net