Poluarea de acasa



Durerile de cap, problemele de respiratie, senzatia de oboseala si tusea uscata pot fi rezultatul poluarii casnice. Daca atunci cand iesiti pe strada este imposibil sa va feriti de noxe, in interior, sanatatea va poate fi pusa in pericol de asa-numitii "dusmani nevazuti".

Praful, mucegaiul, umezeala, aerul conditionat sau acarienii sunt doar cativa dintre poluantii care va pot provoca neplaceri in propria casa.

Verificati sistemele de incalzire si racire

Poluarea "indoor", sustin specialistii, tine de cativa ani buni capul de afis a numeroase congrese medicale, fiind cauza multor boli severe, cum ar fi pneumonia, rinita sau legioneloza.

Ultimul simpozion al Societatii Americane Toracice a atras atentia asupra acestui pericol, specialistii recomandand ca la mutarea intr-o noua locuinta sa apelati la ajutorul unui expert care sa verifice atent sistemele de incalzire si racire. Pentru identificarea factorilor poluanti este bine sa fiti atenti daca in casa persista un aer urat mirositor, sufocant sau statut.

Feriti-va de umezeala si mucegai

Umezeala poate provoca tuse si dispnee nocturna, senzatia de gat uscat, sinuzite sau bronsite acute, iar expunerea la mucegai favorizeaza aparitia episoadelor gripale, a rinitei sau da dificultati de concentrare, avertizeaza Magda Ciobanu, pneumolog la Institutul "Marius Nasta" din Bucuresti.

Indepartati acarienii si praful

Acarienii, niste microorganisme ce fac parte din familia paianjenilor microscopici, sunt factori favorizanti ai bolilor alergice. Paturile si asternuturile sunt locurile in care acestia se adapostesc cel mai frecvent.

"Astmul apare mai des acolo unde se semnaleaza prezenta acarienilor, iar caldura favorizeaza proliferarea acestor organisme", mai spune dr. Ciobanu.

Pentru indepartarea acarienilor, medicii recomanda ca asternuturile sa fie spalate la sapte-zece zile cu apa fiarta, iar rufele sa fie uscate in aer liber. "Obiceiul de a usca hainele in casa, pe calorifer, nu face decat sa creasca umiditatea, favorizand un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor, fungilor, acarienilor", adauga dr.

Ciobanu.

Un alt inamic important din casa este praful. Pacientii alergici la praf n-ar trebui sa foloseasca covoare mari, ci carpete de marime mica, ce pot fi usor scuturate. La curatenie este bine sa fie folosit aspiratorul, iar improspatarea mirosului din locuinta facut cu diferite plante aromate ar trebui evitata.

Sanatatea fiecaruia depinde asadar de mediul din casa, de aceea este important sa mentineti totul curat, sa zugraviti in fiecare an si sa nu fumati in camere.

"Un fumator care traieste intr-un mediu poluat prezinta un risc de 20-30 de ori mai mare de cancer bronho-pulmonar decat un fumator neexpus", este de parere dr. Magada Ciobanu.

Un factor important este si pozitionarea locuintei. Un apartament expus la soare si bine aerisit poate fi zugravit mai rar fata de unul asezat spre nord. "Razele ultraviolete reprezinta un bactericid eficient", sugereaza medicul Magda Ciobanu.

Curatati aparatele de aer conditionat si verificati aragazul

Aparatele de aer conditionat pot fi utile pentru alergici, intrucat reduc patrunderea de polenuri alergene in interiorul locuintei, dar pot deveni si o sursa de poluanti biologici, daca nu sunt intretinute adecvat.

"Instalatiile de racire sunt o locatie ideala pentru ciuperca legionella care produce legioneloza, o afectiune cu simptome asemanatoare pneumoniei", specifica dr. Magda Ciobanu.

Gazele pentru gatit fac si ele parte din categoria poluantilor de interior. Un studiu efectuat pe 12.000 de subiecti a gasit o stransa legatura intre scaderea parametrilor functiilor pulmonare si prezenta gazului pentru gatit. Pentru siguranta este necesara o verificare permanenta a acestor surse de incalzire.

PRECAUTIE

Atentie la detergenti

Substantele folosite la curatenie contin amoniac, clor, solventi si aldehide, ce pot da simptome respiratorii, cum ar fi senzatia de gat uscat, tuse ori mancarimi ale ochilor.

"Expunerea prelungita la acesti compusi poate duce pana la aparitia disfunctiei cailor aeriene, boala asemanatoare cu astmul", atrage atentia dr. Ciobanu. Cand alegeti mobila noua, trebuie de asemenea sa fiti atenti.

Compusii volatili din prefabricate, cum este formaldehida, pot provoca inflamatii ale ochilor, dureri de cap sau senzatie de oboseala. "Formaldehida este, in plus, si cancerigena si se elimina foarte greu din locuinta, numai prin ventilatie naturala", precizeaza dr. Ciobanu.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod