Un studiu clinic pe scara larga a fost lansat pentru a determina daca suplimentul nutritional - creatina - poate incetini progresia bolii Parkinson
Experimentele vor fi efectuate in 51 de centre medicale din Statele Unite ale Americii si Canada si vor include 1720 de pacienti suferinzi de boala Parkinson in faza timpurie.
Vor fi acceptati numai voluntarii care au fost diagnosticati cu Parkinson in urma cu 5 ani si care au urmat tratamentul cu dopamina timp de 2 ani de zile sau chiar mai putin.
Multe dintre simptomele maladiei Parkinson sunt cauzate de lipsa dopaminei, un neurotransmitator responsabil cu capacitatea organismului de a-si controla miscarile normal.
Deocamdata creatina nu este aprobata in tratarea maladiei Parkinson sau orice alta boala, dar este folosita cu succes in imbunatatirea performantelor sportive. Studiile anterioare sugereaza ca acest supliment nutritional imbunatateste functionarea mitocondriilor care contin numeroase enzime capabile de a pune in libertate o mare cantitate de energie.
De asemenea, exista unele indicii ca ar contine substante antioxidante care protejeaza celulele creierului.
"Acest studiu este un pas important inainte spre dezvoltarea unei terapii care sa schimbe cursul acestei maladii devastatoare. Scopul nostru este de a imbunatati pe cat posibil viata pacientilor cu Parkinson pentru o perioada de timp mai lunga decat cea oferita de terapiile deja existente", sustine dr. Elias A. Zerhouni, coordonatorul studiului.
Maladia Parkinson este o disfunctie a creierului cronica si progresiva.
Simptomele se manifesta prin tremuraturi ale membrelor, ale fetei, rigiditate in membre si trunchi, coordonarea miscarilor slabita, dificultati in vorbire, afectiuni dermatologice, disfunctii sexuale sau depresia. Momentan exista medicamente care reduc aceste simptome, insa niciunul nu reuseste sa incetineasca progresia bolii.