Pielea, o carte deschisa

SANATATEA ADULTULUI Pielea e o carte deschisa in care se poate citi starea intregului organism. Tocmai de aceea, dermatologia este una dintre cele mai rafinate discipline ale medicinei. Conferentiar doctor Olga Simionescu, medic primar la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina, intre alte tratate scrise de ea a semnat si un dictionar de boli dermato-veneriene, carte premiata de Academia Romaniei, de Academia de Stiinte Medicale a Romaniei si de Colegiul Medicilor. Tocmai de aceea conferentiar Olga Siomionescu este in masura sa treaca in revista eruptiile cutanate, acele eruptii aparute pe piele, si nu pe mucoase. Boala vitiligo
Fiecare om a avut cel putin o data in viata si astfel de eruptie pe piele, denumite stiintific eczanteme. In categoria eruptiilor acestea intra eruptiile de tip maculos, acele pete mai albe tradand lipsa de pigment. Cunoscuta este boala vitiligo, care se fixeaza pe extremitatile corpului, dar si pe alte zone, chiar si pe fata. Boala debuteaza cu acele depigmentari. La ora actuala stiinta nu a gasit solutia vindecarii, dar exista medicamente ce tin sub control boala vitiligo.
De aceasta boala nu se moare, dar creeaza neplaceri estetice. Urticariat
O alta categorie de eruptii pe piele sunt eruptiile cu papule mici, adica niste formatiuni cu continut solid, violete, care dau mancarimi mari. Din categoria acestor eczanteme papuloase face parte atat de cunoscuta urticarie. In urticarie apar papule roz pufoase, umflate cu apa, care dau si edeme si aceste papule incercuite cu pixul duc la concluzia ca se muta din loc in loc, dispar de unde au fost notate si apar in alte zone. Urticaria da mancarimi mari. Daca leziunea e serpuitoare, de vina sunt unele medicamente. Daca leziunea in urticarie nu e serpuitoare, cauza e alimentara sau infectioasa. Tot in categoria eczantemelor papuloase intra si lichenul Clan, cu papule mici, ce dau mancarimi mari. Cele aparute pe antebrat in dreptul unde este cureaua de la ceas ascund o suferinta a ficatului, o hepatita cu virus B sau C. La lichenul Clan se asociaza si o leziune pe mucoasa, in zona gurii sau in zona genitala. Nu exista mancarimi, dar papulele dau dureri. Lichenul Clan este o boala neinfectioasa, este o boala autoimuna si se trateaza cu flexan injectabil, cu corticoterapie si cu puvaterapie, acea expunere la o anumita gama de raze ultraviolete.
SFATUL MEDICULUI Conf. dr. Olga Simionescu explica si celelalte clase de eruptii cutanate. Exista eruptia buloasa, cu bule, adica cu basici mai mari de un centimetru diametru, pline cu lichid. Era o vreme in care toate aceste eruptii cu bule erau denumite penfigus. Azi dermatologia accepta ca penfigus este doar un tip de eruptie buloasa cu leziune superficiala, nu profunda. Bulele se rup, se usuca, dar se si pot infecta. Daca individul este alergic, ii apar astfel de bule chiar si la locul celei mai banale intepaturi de tantar.
TRATAMENT O alta categorie de eruptii cutanate sunt cele cu scuame, cu coji, de exemplu, psoriazisul. In aceasta categorie intra si pitiriazisul cu coji fine provocate de o ciuperca. Eruptii cutanate sunt si cele cu ulceratii, cu leziunea de tesut, cu gauri in tesut. Adesea aceste ulceratii apar pe picioare. Ulceratiile multiple pot anunta o boala metabolica sau o insuficienta circulatorie. Foarte des pacientii au pielea rosie, pe ea sunt semne pe care daca pui degetul se albastresc, poate fi vorba de o alergie la un medicament.
Aceste toxidermii post-medicamentoase se rezolva in 7-8 zile cu tratament cu cortizon si cu terapie locala. O eruptie cutanata este si rujeola, dar si eruptii aparute in SIDA pe fondul unei prabusiri a capacitatii imunitare.
ERUPTII NODULARE. O alta clasa de eruptii pe piele sunt eruptiile nodulare, in care apare un nodul. Daca nodulii dor, este probabil o afectiune inflamatorie, dar daca nodulii sunt nedurerosi, situatia poate fi mai grava, fiind posibila o boala de sistem. In aceasta categorie intra lipomurile eruptive, acele pungi cu grasime, unii oameni avand sute astfel de lipomuri. Mai fac parte din aceasta clasa si chisturile sebacee, aflate in cap. Acesti noduli se transmit ereditar si se asociaza uneori cu polipi pe intestine. Dar aceste lipomuri, adica acesti noduli benigni nu sunt singurii, nodulii pot fi si cancerosi anuntand metastaze pe piele.
STIRI
DEBUT PRECOCE. Boala Parkinson (BP) nu este o afectiune specifica varstnicilor. Desi varsta medie la stabilirea diagnosticului este de 60 de ani, una din 20 de persoane cu PB incep sa prezinte simptome inainte de a implini 40 de ani.
Persoanele diagnosticate la varste intre 21 si 40 de ani sufera de ceea ce se numeste Parkinson cu debut precoce. Simptomele BP apar cand nivelurile dopaminei din creier scad cu aproximativ 20% din valorile normale. Distructia neuronilor care contin dopamina diminueaza capacitatea organismului de a controla miscarile. VACCINARE. Potrivit Ministerului Sanatatii, "campania de vaccinare impotriva gripei incepe in luna octombrie, se va derula cu un varf ascendent in luna noiembrie si va continua pana in luna ianuarie a anului viitor atat cat va fi necesar" .Pentru acest an, ministerul va achizitiona 1.500.000 de doze de vaccin gripal. Persoanele cu risc
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod