Peste 40% dintre femeile care nasc prematur n-au mers la ginecolog

Facebook Twitter Comenteaza
Peste 40% dintre femeile care nasc prematur n-au mers la ginecolog

Specialistii atrag atentia asupra numarului crescut de copii nascuti prematur ca fiind una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania.

 

In Romania, in fiecare an, se inregistreaza peste 20.000 de copii nascuti prematur si de nou-nascuti cu greutate mica la nastere. Prematuritatea si complicatiile sale sunt responsabile de mai mult de jumatate din decesele neonatale.

Datele oficiale ale Institutului National de Statistica arata ca, in 2009, dintre cei 222.388 de copii nascuti, sub aspectul greutatii, 17.383 au avut sub 2.500 de grame, iar in privinta varstei de gestatie, 10.635 de copii au venit pe lume inainte de 36 de saptamani.

“Se estimeaza ca rata de prematuritate in Romania este de aproximativ 9%. In general, Romania are un indicator de prematuritate mai mare fata de multe tari ale UE. In acelasi timp, procentajul copiilor nascuti inainte de 28 de saptamani si avand sub 1.000 g este de aproximativ 1 – 1,5% din totalul nou-nascutilor vii. Cifrele sunt variabile in functie de zonele geografice”, spune Prof. Dr. Silvia Stoicescu, Presedinta Asociatiei Romane de Neonatologie.

 

 

In Moldova si Muntenia sunt cele mai multe nasteri premature


Potrivit specialistului in neonatologie, cele mai multe nasteri premature sunt inregistrate in Moldova si Muntenia, in functie de conditiile socio-economice (varsta mamei, venit redus, etc.) si de patologia materna. Pe de alta parte, centrele universitare mari ingrijesc in maternitatile de grad III un numar dublu de prematuri fata de restul maternitatilor din tara, adauga Prof.

Dr. Silvia Stoicescu.

In functie de varsta de gestatie si de greutatea la nastere, prematurii pot fi cu greutate corespunzatoare varstei de gestatie sau cu greutate mai mica/mai mare decat cea normala pentru varsta de gestatie, in general pragul de greutate fiind de 2.500 de grame. Ca urmare, riscul de neadaptare la viata extrauterina este crescut.

 

 

Cei mai multi prematuri mor din cauza sindromului de detresa respiratorie


Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara. Printre complicatiile determinate de detresa respiratorie se numara:

  • hemoragia pulmonara si cerebrala;
  • enterocolita ulceronecrotica;
  • displazia bronhopulmonara;
  • retinopatia de prematuritate;
  • risc de aparitie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrala, retard mental, handicap psihomotor;
  • risc de dezvoltare a autismului.

 

 

Avem nevoie de echipamente performate


Specialistii neonatologi semnaleaza necesitatea unor echipamente performante care sa-i ajute in special in ventilatia mecanica in primele zile de viata pentru a impiedica aparitia unui handicap ulterior. Potrivit Dr. Adrian Toma, Medic primar neonatolog, Sef sectie, Spitalul Clinic Obstetrica Ginecologie "Prof Dr. Panait Sarbu" (Giulesti), ingrijirea unui copil prematur este extrem de costisitoare, statisticile la nivel european indicand un cost de aproxmativ 1.000 de euro/zi.
 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod