Organizaţia "Salvaţi Copiii" a lansat prima cercetare calitativă privind serviciile de sănătate mintală pentru copiii din România, "Analiza serviciilor de sănătate mintală pentru copiii din România", realizată cu sprijinul metodologic CURS (Centrul de Sociologie Urbană şi Regională).
Acesta este primul demers care şi-a propus să evidenţieze tiparele de identificare, de referire şi de colaborare terapeutică între specialiştii implicaţi în tratarea tulburărilor de sănătate mintală la copii şi adolescenţi şi să descrie traseul copilului diagnosticat cu o problemă de sănătate mintală prin sistemele de sănătate, educaţie şi protecţie socială.
Se estimează că 880.709 de copii din România întruneau criteriile de diagnostic pentru o problemă de sănătate mintală, dintre care 572.461 copii cu tulburări de anxietate, 220.177 copii cu ADHD, 154.124 copii cu depresie, 88.070 copii cu tulburare de conduită, 44.035 copii cu schizofrenie şi tulburări psihotice şi 8.807 cu autism. Problemele medicale pe care le au aceşti copii implică, de cele mai multe ori, traume suplimentare, cauzate de dificultăţile integrării sociale, a celei şcolare, dar şi de accesul la tratament de specialitate.
În prezent, îngrijirile de sănătate mintală pentru copiii şi adolescenţii în România au loc în spitale de psihiatrie sau secţii de psihiatrie infantilă din alte tipuri de unităţi sanitare. Există, de asemenea, aproximativ 20 de centre de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi. Cu toate acestea, domeniul este insuficient definit, iar mecanismele de integrare în sistem a copiilor care suferă de tulburări de sănătate mintală necesită o bună organizare, relevă studiul.
Comentarii (1)
cum pot sa fac si eu ca copilul meu sa faca o scoala ca toti copii? lam mutat de la o scoal ca aveam probleme cu anvatatoarea deoarece era rau si lam mutat la alta scoala si aici am probleme acum ia strattera dar este la fel este si mai agitat ce fac ce ma sfatuiti?
Posteaza comentariu