In schimb, starile depresive nu se accentueaza in primele stadii ale bolii Alzheimer, potrivit unui alt studiu care contesta informatia potrivit careia Alzheimer declanseaza depresia.
Aceste doua cercetari contribuie cu informatii noi in privinta legaturii dintre depresie si Alzheimer: daca depresia atrage dupa sine boala Alzheimer sau daca Alzheimer favorizeaza aparitia depresiei sau ar exista un alt factor care le declanseaza pe ambele.
Astfel, expertii avertizeaza ca depresia trebuie luata in serios pentru a se urma un tratament adecvat.
In primul studiu, specialistii de la Centrul Medical Erasmus din Olanda au monitorizat 503 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 60 si 90 de ani, fara simptome asociate dementei. Rezultatele au aratat ca persoanele cu stari depresive declansate mai devreme de 60 de ani sunt de 4 ori mai expuse riscului de a dezvolta boala Alzheimer, decat cele fara episoade de depresie in tinerete. Iar daca starile depresive apar dupa varsta de 60 de ani, riscul de Alzheimer este de doua ori mai ridicat la persoanele trecute prin depresie.
In al doilea studiu, expertii de la Universitatea Rush din Chicago au analizat starea de spirit a peste 900 de persoane aflate in primele stadii ale bolii Alzheimer pentru a constata daca starile depresive sunt mai dese. Rezultatele au aratat ca dupa o monitorizare pe parcursul a 13 ani de zile, persoanele care aveau deja Alzheimer nu sunt mai depresive in primele stadii ale bolii.