Astfel, Ministerul Sanatatii recomanda celor care au consumat, in ultima luna, acest tip de branza si care prezinta simptome precum febra sau febra asociata cu cefalee, sa se adreseze specialistilor in boli infectioase. Trebuie acordata o atentie deosebita gravidelor, persoanelor varstnice si celor care au boli ce scad imunitatea.
Autoritatea Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentara a retras de urgenta de la vanzare loturile contaminate: 90572 A cu termenul de valabilitate 24.04.2009 si 90572 C cu termenul de valabilitate 02.05.2009.
Consumul de alimente contaminate cu Listeria monocytogenes poate provoca boala numita listerioza. Perioada de incubatie a bolii variaza intre 3 si 70 de zile, cel mai adesea inregistrandu-se debutul bolii dupa 21 de zile de la consum.
Listerioza este o afectiune rara, infectioasa care se transmite de obicei prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza, cel mai frecvent germenele gasindu-se in carnea care nu este gatita suficient si in produsele lactate. Boala se trateaza cu antibiotice. Tratamentul dureaza, de regula, doua saptamani, dar persoanele cu imunitatea scazuta pot pot avea nevoie de o terapie mai indelungata.
Pericol de imbolnavire de listerioza din cauza branzei contaminate
Doua loturi de branza de tip "Gorgonzola Dop Solo Italia" au fost contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes care provoca boala numita listerioza. In acest sens, Ministerul Sanatatii a fost alertat, ieri, de Comisia Europeana despre existenta acestor loturi.
De TopSanatate
Posteaza comentariu