"Este imposibil sa putem acoperi aceasta nevoie intr-un singur an. Dar, cu siguranta, putem face pasi in aceasta directie", a mai adaugat ministrul Sanatatii. Primul pas in aceasta directie consta in finantarea cu circa 70 milioana euro pentru dotarea cu echipamente a unitatilor ATI din spitale si peste 10 milioane de euro investite impreuna cu Banca Mondiala în echipamente pentru camerele de primiri urgente din spitalele mici din tara.
In plus, ministrul Sanatatii a precizat ca 7 noi spitale judetene de urgenta au finantarea asigurata si se afla in proces de licitare si alte 8 spitale, pentru care se cauta solutii de finantare in sistem public-privat, sunt in faza de analiza de oportunitate si prioritizare.
"Nu sunt adeptul experimentelor si al risipei de energie. ", ne lamureste Ion Bazac. Nu trebuie sa reinventam roata, ci sa valorificam acele modele care s-au dovedit functionale in alte sisteme din Europa si din lume. Parteneriatul public-privat in Sanatate este un model pentru Romania, pe care intentionez sa il sustin in convingere si in actiune
In privinta modelului asigurarilor de sanatate complementare, ministrul Sanatatii considera ca va aduce in sistem competitia pentru finantare intre unitatile medicale, mai multe oportunitati de dezvoltare pentru acestea, eficienta si servicii mai bune pentru pacienti.
Pentru aparatura medicala moderna, Romania are nevoie de 2 miliarde de euro
Pentru a ajunge la nivelul dotarilor din tarile membre din Uniunea Europeana, spitalele din Romania au nevoie de 2 miliarde de euro, a precizat ministrul Sanatatii Ion Bazac la deschiderea salonului expozitional Rommedica.
De TopSanatate