Pe femei le doare mai rau



Femeile si barbatii percep diferit durerea, deoarece intre ei exista numeroase deosebiri genetice si biochimice, arata publicatia „LiveScience”. Daca pana acum s-a spus ca „sexul slab” este mai rezistent la durere, noi cercetari arata totusi ca situatia este exact invers.

Hormonii influenteaza toleranta la durere

„Comparativ cu persoanele de sex masculin, femeile simt durerea in mai multe arii ale organismului si cu o mai mare intensitate (n.r. - femeile au si mai multi receptori nervosi decat barbatii)”, spune Ed Keogh, psiholog la „University of Bath”, Unitatea de Management al Durerii.

El a efectuat un studiu pe mai multe femei si barbati in urma caruia a ajuns la concluzia ca, desi durerea s-a diminuat in cazul tuturor pacientilor, la consultatiile care au urmat terapiei s-a dovedit ca femeile resimteau durerea cu mai mare intensitate decat barbatii.

In cadrul altui experiment, voluntarii au fost rugati sa-si tina mainile in apa cu gheata si s-a constatat ca barbatii simt intens durerea la inceput, dar au si o toleranta mai mare a acesteia.

In aceste conditii, cercetatorii cred ca tratamentele ar trebui gandite si in functie de gen.„Trebuie tinut cont de existenta unor hormoni cum sunt estrogenul si testosteronul, fiindca si acestia influenteaza toleranta la durere.

Fe-meile, de exemplu, experimenteaza diferite tipuri de durere atunci cand sunt la menstruatie si nivelul de estrogen variaza”, a adaugat Keogh.

Mai mult, femeile insarcinate, care adesea au nivelul de estrogen crescut, tolereaza bine durerea fizica pe care o presupune nasterea unui copil, iar barbatii sunt si ei protejati de testosteron.Diferentele culturale au de asemenea un rol hotarator in felul in care acestia resimt durerea.

Tratament pentru 15% dintre pacienti

Mai mult de 70% dintre cei care sufera de dureri cronice nu gasesc o solutie in primii trei ani de la instalarea acesteia, arata Asociatia Americana a Durerii Cronice.

Durerea cronica dureaza saptamani, luni si chiar ani si cedeaza doar cu antiinflamatoare puternice, medicamente despre care s-a spus acum cativa ani ca ar creste riscul unor boli de inima.

„Incertitudinea privind aceste medicamente a lasat oamenii fara prea multe posibilitati, iar durerea cronica diminueaza mult calitatea vietii”, a spus Richard Ambron, de la „Columbia University Medical Center”.

Mai mult, sondajele arata ca numai 15% dintre cei care sufera de durere cronica primesc tratament. Altii cauta o solutie in medicina alternativa, cum ar fi acupunctura sau terapia cognitiva comportamentala, fiindca medicamentele nu au efect.

O alta cercetare recenta arata ca femeile se tem de 2,5 ori mai mult decat barbatii sa mearga la dentist, asta in conditiile in care afirmatiile barbatilor cuprinsi in studiu sunt adevarate. „Femeile sunt de obicei mai oneste in ceea ce priveste sentimentele lor.

Barbatii, in schimb, nu vor sa admita ca le este frica de stomatolog”, spune Brian Chanpong, stomatolog anestezist in Vancouver, Canada.

Un sondaj facut printre canadieni arata ca 5,5% din populatie are teama de dentist si mai mult de jumatate dintre acestia isi anuleaza programarile sau le evita.

Medicii romani, instruiti in managementul durerii

Primul program amplu de instruire a medicilor romani in managemenul durerii a fost lansat in luna iunie prin organizarea de cursuri in mai multe judete din tara.

„Este un program de educare a medicilor in ideea de a trata durerea cu mai multa implicare. In jur de 40% dintre pacientii care merg la medic se plang ca au diverse dureri.

La noi insa, persista in continuare conceptia ca multe boli trebuie sa evolueze cu durere, ceea ce nu este adevarat. Sunt multe produse moderne care pot atenua durerile si care sunt accesibile oricarui pacient”, afirma dr. Cristina Trusca, Product Manger pe „Durere” la Zentiva.

Compania farmaceutica a initiat acest program in colaborare cu Asociatia Romana pentru Studiul Durerii si Colegiul Medicilor, peste 3.000 de medici de familie si specialisti participand pana acum la el.

Specialistul mai spune ca, pe de alta parte, multi romani, in special cei din zonele rurale, sufera „in tacere” si nu merg la medic atunci cand au dureri de diverse tipuri.

Pe de alta parte, medicamentele prescrise ar trebui adaptate dupa intensitatea durerilor. „Medicii romani au o atitudine rezervata fata de administrarea de tramadol deoarece se considera o molecula periculoasa care da dependenta.

Tramadol este un opioid sintetic la care riscul de dependenta este mult mai scazut decat in cazul opioidelor clasice”, completeaza dr. Cristina Trusca.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • scscvxbv pe 27 Feb 2007, 23:06
    scvrghdv4vdb

    Hello, Hi Huyandai

    0
    0

  • Dia pe 9 Aug 2006, 13:46
    Femeia rabda

    Femeile simt mai tare durerea dar nu si-o exteriorizeaza...parerea mea este ca ele si rabda mai mult..barbatii se plang mult mai mult:)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod