"In prezent am format o echipa de 30 de persoane cu diverse profesii, inclusiv reprezentanti ai societatii civile, care vor stabili ce strategie trebuie abordata pentru o buna informare a parintilor despre beneficiile vaccinului impotriva HPV. Nu va fi o campanie media, ci ne gandim mai degraba la o strategie door-to-door, prin care specialistii sa discute direct cu parintii despre vaccinare, iar acestia sa poate cere toate informatiile de care au nevoie. In plus, aceasta tehnica ne permite sa derulam campania si pe durata vacantei de vara, ceea ce inseamna ca, daca vom avea un feedback pozitiv din partea a mai mult de 50% de beneficiari, vom putea relua mai repede programul de vaccinare", a explicat ministrul Ion Bazac.
La sfarsitul anului trecut, fostul ministrul Eugen Nicolaescu a initiat programul de vaccinare impotriva HPV cand foarte multi parinti au refuzat sa-si vaccineze copiii acuzand lipsa unor informatii detaliate despre efectele acestui vaccin. Astfel, rezultatele arata ca doar 2,57% dintre fetele de clasa a patra au primit vaccinul.
Cancerul de col uterin reprezinta a doua cauza de deces prin cancer la femei si genereaza peste 500.000 de cazuri noi anual si 270.000 de decese pe an in intreaga lume. Cancerul de col uterin implica cresterea necontrolata a celulelor care intra in structura colului uterin (capatul portiunii inguste a uterului). Acest tip de cancer este cauzat de HPV, un virus extrem de contagios. Exista peste 100 de tulpini de HPV, dintre care aproximativ 40 se transmit prin contact sexual, iar infectiile produse sunt asimptomatice.
Boala apare cand infectia cu papilomavirus uman devine persistenta si progreseaza spre cancer. Peste 80% dintre femeile active sexual se vor infecta cu papilomavirus uman candva in cursul vietii, riscul persistentei infectiei crescand cu varsta.
Citeste mai multe despre
Virusul Papiloma Uman (HPV) si negii genitali
Cancerul de col uterin - informatii generale
Parintii vor fi informati de specialisti despre vaccinul anti HPV
Parintii vor fi informati de specialisti despre vaccinarea anti HPV, asa a hotarat duminica Ministrul Sanatatii cand a fost adoptata tehnica door-to-door pentru campania de vaccinare impotriva infectiei cu virusul HPV care cauzeaza cancer de col uterin.
De TopSanatate
Comentarii (1)
"Peste 80% dintre femeile active sexual se vor infecta ... candva in cursul vietii". Pare o fatalitate dar nu e chiar asa. Un virus cu transmitere sexuala nu te poate infecta asa usor. Trebuie putina "promiscuitate morala" ca sa il iei. Cineva din cuplu trebuie sa fi "calcat stramb" la un moment dat in viata pentru ca aceasta infectie sa apara. Nu de vaccin este nevoie...ci de cu totul altceva. Si e mult mai ieftin si fara efecte adverse. Se numeste educatie adevarata. Dar desigur asta nu aduce suficient profit si e si pare si mai greu de facut...
Posteaza comentariu