Paracetamolul poate afecta rinichii copiilor



Administrate fara recomandarea medicului, unele medicamente ii pot intoxica pe micuti, afectandu-le ficatul, rinichii sau dintii, mai ales in cazul copiilor care au un organism extrem de sensibil.

Periculoase sunt, in special, medicamentele precum aspirina, paracetamolul sau antibioticele, deoarece sunt consumate frecvent de copii fara control medical. Pentru tinerii mai mici de 18 ani, doza de medicamente se stabileste in functie de greutate.

Cititi cu atentie prospectul atunci cand cumparati medicamente, iar daca nu intelegeti instructiunile, cereti farmacistului sa va ajute.

Aspirina poate creste aciditatea gastrica

In doze mari, aspirina creste aciditatea gastrica, iar la copiii mai mici de 2 ani nu se metabolizeaza (nu este prelucrata de organism). In plus, acidul acetilsalicilic a fost asociat cu cresterea incidentei sindromului Reye, o complicatie grava, cu mortalitate mare, ce apare cu o frecventa de unu la un milion de copii tratati.

„Se recomanda inlocuirea ei cu paracetamolul in scop analgezic si pentru reducerea febrei la copiii cu afectiuni virale”, afirma Calin Ciubotaru, medic de familie.

Nu exagerati insa nici cu paracetamolul.

„Luat in doze mari, paracetamolul este toxihepatic si afecteaza functia renala, in special in cazul celor care au probleme cu rinichii”, avertizeaza Remus Lupu, medic de familie.

Tetraciclina ataca oasele

Tetraciclina este un antibiotic ce produce la copii colorarea dintilor in galben-brun. Totodata, medicamentul poate impiedica dezvoltarea oaselor, deoarece actioneaza asupra calciului continut de acestea. Tetraciclina este interzisa copiilor mai mici de 7 ani, pana la formarea dentitiei definitive.

In perioada tratamentului cu antibiotice exista riscul ca micutul sa se infecteze cu un microb care va deveni rezistent la acel antibiotic.

„Luate pe cale orala, antibioticele pot distruge flora intestinala, iar copilul face diaree”, explica Remus Lupu.

Antibioticele se administreaza copiilor doar la nevoie, cu recomandarea doctorului, iar tratamentul trebuie urmat in intregime, chiar daca micutii par sa se simta bine. Dupa folosirea repetata si nejustificata a acestor medicamente, in organism pot lua nastere tulpini de bacterii mutante, greu de combatut.

O greseala pe care unii parinti o fac uneori este sa le dea micutilor medicamente pentru adulti, pe prospectul carora nu este specificata si doza pentru copii.

Medicii sustin ca, in asemenea situatii, in organism se elibereaza o cantitate de substanta activa mult prea mare, provocand toxicitate.

„Daca pe eticheta nu este specificata doza potrivita pentru un copil, nu ii dati acel medicament”, afirma Andreea Zaharia, medic de familie la cabinetul Cristal Medical. Aceste medicamente nu au fost testate si pe copii, ci doar pe adulti, motiv pentru care nu poate fi stabilita doza pentru copii.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod