Pacientii-farmacie



In numeroase unitati medicale din tara, pacienti care in mod normal ar trebui tratati gratuit declara ca trebuie sa-si achizitioneze medicamente si materiale sanitare pe propria cheltuiala.

Situatia este recunoscuta de medici si de conducerea unitatilor sanitare, care o pun in special pe seama lipsei fondurilor din sistemul de sanatate. Toate astea se intampla in conditiile in care oficialii din Sanatate afirma ca toate datoriile spitalelor la medicamente au fost platite, iar fondurile alocate au crescut.

Lista de "cumparaturi" la internare

In Timisoara, bolnavii care se interneaza la Institutul de Cardiologie primesc cum ajung in spital si o lista cu necesarul de medicamente si materiale sanitare "nespecifice" pe care ar fi bine sa si le procure. Situatia se perpetueaza de circa trei ani.

Directorul institutului, Stefan Dragulescu, sustine ca se confrunta cu o asemenea criza financiara incat nu-si poate permite sa suporte in totalitate consumabilele spitalicesti.

"La fiecare internare, bolnavilor li se explica faptul ca daca doresc o interventie la noi in institut trebuie sa participe prin cumpararea anumitor materiale. Adica fese, seringi, uneori si manusi chirurgicale. Si, in plus, o parte din medicamente", ne-a declarat Dragulescu.
Situatia este similara la Spitalul de Obstetrica Ginecologie, precum si la Spitalul Judetean din Timisoara.

Cu analizele din spital la privat

Nici in Capitala situatia nu este mai roz. La Spitalul Floreasca din Bucuresti, pe bancutele unde se aduna, de regula, bolnavii fumatori, un barbat isi face, ingandurat, socotelile de viata cu sotia. Trebuie sa-si cumpere de la farmacie un medicament impotriva tensiunii si sa-si trimita consoarta la o clinica particulara pentru analiza colesterolului.

"Medicul mi-a spus ca, daca medicamentul este scump, pot sa-mi iau numai zece comprimate. Pentru analiza colesterolului trebuie sa-mi trimit sotia cu probele recoltate in spital la o clinica privata, pentru ca aici nu se fac astfel de analize", marturiseste descumpanit barbatul.

La Spitalul de Urgenta "Sf. Pantelimon" nu sunt rare situatiile in care nu exista hartie pentru EKG, geluri pentru aparatele de investigatii sau medicamente.

"Chiar daca bugetul a mai crescut putin anul acesta, banii nu sunt suficienti pentru a acoperi intretinerea aparaturii. Pentru a asigura medicamente bolnavilor am fost nevoiti sa renuntam la inlocuirea lenjeriilor vechi", afirma Monica Marian, director medical.

Situatia a fost creata si de faptul ca nu au fost luate in calcul cresterile salariale, banii destinati medicamentelor sau intretinerii aparaturii fiind utilizati pentru plata salariilor medicilor, mai declara directoarea.

Medicamente scumpe, prescrise din interes

Doctorii de la Spitalul "Bagdasar-Arseni" sunt nevoiti uneori sa limiteze numarul de operatii pe zi fiindca nu au suficiente campuri operatorii (tesaturi cu care se acopera bolnavii in timpul interventiilor).

"Nici nu speram la unele de unica folosinta, in conditiile in care nu avem suficiente pentru rulaj.

Sunt zile in care suntem nevoiti sa trimitem pacientii sa cumpere fese, manusi chirurgicale sau antibiotice pentru ca ne lipsesc", afirma Florin Bica, purtatorul de cuvant al spitalului.

Sunt si situatii in care, cu toate ca medicamentele pot fi asigurate de spital, medicii trimit pacientii sa si le cumpere pentru ca le este mai comod sau pentru ca au un interes personal sa fie prescrise anumite produse.

"In anumite sectii nu se dau medicamente de la spital pentru a nu-si incarca costurile. Pe de alta parte, sunt situatii in care medicii recomanda scheme terapeutice scumpe, pentru ca au un interes s-o faca. Daca ar face-o prin spital, s-ar sesiza managementul, asa ca trimit pacientii sa-si cumpere, spunand-le ca medicamentele mai scumpe sunt si cele mai bune", comenteaza Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar de Urgenta.

Managerii sunt de vina?

Oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) considera ca vinovati de lipsa medicamentelor sunt managerii.

"In acest an s-au alocat mai multi bani spitalelor. Depinde de manageri cum isi impart fondurile: cat dau pe salarii, utilitati, medicamente. Daca nu au suficienti bani nu ar trebui sa creasca salariile tuturor angajatilor: sa le dea bani in plus celor care sunt performanti", considera Cristian Vladescu, presedintele CNAS.

Mai bine de jumatate din bugetul alocat prin asigurari se distribuie catre spitale, iar in multe unitati medicale 75% din fonduri se utilizeaza pentru plata salariilor.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 10 Aug 2006, 08:47
    sanatate

    sistemul este de vina.dar,si fiecare persoana in parte,pt ca nu face nimeni nimic pt remedierea situatiei.medicii dau medicamente daca le bagi ceva in buzunar.o stie si ministru,si presedintele si omul simplu.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod