Prin 13 hotărâri judecătorești, pronunțate în cadrul procedurii ordonanței președințiale, Curtea de Apel București a obligat autoritățile responsabile - Guvernul României, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate - să asigure pacienților reclamanți tratament gratuit cu medicamente de ultimă generație. Potrivit legii, până la judecarea litigiului asupra fondului, pe calea ordonanței președințiale instanța dispune măsuri de urgență pentru păstrarea/protejarea unui drept.
Pentru a pronunța aceste hotărâri, instanțele de judecată au statuat că:
- dreptul la viață al pacienților este afectat în mod direct de refuzul autorităților competente de a lua o decizie finală cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate de către stat;
- noul mecanism de includere condiționată de încheierea contractelor cost/volum și cost/volum/rezultat nu este de natură să asigure transpunerea corespunzătoare a Directivei Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988.
Pe de altă parte, prin Sentința civilă nr.
Această hotărâre judecătorească, deși nu este definitivă, este deosebit de importantă deoarece pentru prima dată o instanță de judecată constată că autoritățile competente nu respectă cadrul normativ în materia actualizării listelor de medicamente compensate și le obligă să ia măsuri concrete în consecință. Dintr-o altă perspectivă, această sentință produce efecte față de toți pacienții și nu numai față de reclamanții în cauză.